Vad är en Paparazzi fotograf?

Vad är en Paparazzi fotograf?

Kortfattat så betyder Paparazzi en fotograf som förföljer kända personer i deras vardag och gör sitt bästa för att fotografera dem i mer privata situationer. Jobbet går alltså ut på att fånga så tydliga och privata bilder som möjligt, gärna ifrån så kända personer som möjligt, för att sedan sälja bilderna till press och media. Arbetet är som oftast provisionsbaserat, vilket innebär att fotografen får betalt beroende på hur aktuell artisten är samt hur privat eller ”chockerande” en bild är. Ordet paparazzi kommer ursprungligen ifrån en karaktär vid namn Paparazzo, som i den italienska filmen ”Det ljuva livet”, agerar nyhetsfotograf.

Paparazzi fotografer är inte alls lika vanligt i Sverige som det är i exempelvis USA. Där kämpar dagligen tusentals fotografer om den bästa bilden, eller det så kallade ”stora scoopet”.

Okej eller kränkande?

I dagens samhälle tycker många människor om att följa kändisar och deras liv bakom tv-rutor och scener. Dock så vill många ha ”det lilla extra” utöver det som vanliga intervjuer ofta erbjuder, som vad dem har för favoritmat eller om dem har några husdjur. Skvallertidningar är ett fenomen som växt sig större och större och numera finns tusentals olika att välja mellan, på olika språk. Genom dessa skvallertidningar, som ofta består av upp till 90 procent bilder, får de nyfikna läsarna plötsligt reda på kändisars olika affärer i relationer, vem som har gjort bröstförstoringar eller vem som blivit alldeles för full på en bar. Listan kan göras lång, och det är kanske sant det man säger om att ”en bild säger mer än tusen ord”.

Okej eller kränkande?
Okej eller kränkande?

Många ställer sig frågan ifall paparazzis verkligen utför professionellt arbete eller om det bara handlar om integritetskränkning. Många foton som tagits genom tiderna innehåller allt ifrån, annars privata sammanhang, som exempelvis nakna kroppar och sexuella relationer.

Sociala medier som Instagram och Twitter tillåter numera fans att följa sina idoler på annat håll, vilket på ett sätt har minskat hetsen med paparazzis och skvaller. Däremot så återstår fortfarande debatten kring problem som till exempel huruvida det är okej eller inte att fotografera kändisars barn. Det är vanligt förekommande att fall som dessa tas upp i domstol men sedan läggs ned då föräldrarna/föräldern anses vara på jakt efter publicitet. Dock så finns en lag i USA som säger att inget barn ska få sitt privatliv inkräktat, oavsett vilka föräldrar hen har eller vilken bakgrund hen kommer ifrån.

En väl omtalad händelse som har med paparazzis att göra är fallet med prinsessan Diana. En paparazzi lyckades få bilder på prinsessan tillsammans med sin nya älskare år 1997. Detta ledde såklart till en hets bland medier, nyfikna läsare och inte minst inom Dianas privata liv. Prinsessan omkom i en bilolycka utanför Paris, då hon blev förföljd i bilen utav paparazzi fotografer.

Det är inte helt ovanligt att artister medvetet tillåter paparazzis att följa med på vissa event, som exempelvis bröllop, detta för att försöka minska hetsen som annars kan uppstå. Ett exempel på detta är bröllopet mellan Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones, år 2003. Paret lät då de största skvallertidningarna få rätt till bilder ifrån bröllopet.