Vackra platser att fotografera i världen

Vackra platser att fotografera i världen

Att vara fotograf måste ändå vara världens mest tacksamma yrke med tanke på hur vacker världen är. Överallt finns det platser, kända som okända, stora som små, orörda som välskötta, hur många som helst som bjuder på skönhet – skönhet väl värd att dokumentera och bevara med hjälp av bilden.

Låt resan börja i Sydamerika i inget mindre land än Peru i vilket ett av världens sju nya underverk finns – Machu Picchu. En helt enastående stad, byggd för länge sedan av ren människokraft, och som har blivit befriad från förödelse och plundring på grund av sitt svårtillgängliga läge. Och vilket läge sen, på en bergsrygg med häpnadsväckande lutning där ingen skulle få för sig att bygga en stad idag, vilket gör det hela ännu mer fotovänligt. Att fotografera Machu Picchu som byggdes under på 1440-talet är helt klart ett måste för den resande fotografen.

Vidare till Nordamerika och till mer moderna byggnader – Top of The Rock på Manhattan i USA. Att fotografera staden som aldrig sover är tacksamt. Både dagtid och nattetid. Uppe i skyskrapan Rockfeller Center får man ett övergripande perspektiv som är unikt eftersom det bjuder på Manhattans fullständig skyline. Empire State Building samt Lower Manhattan sträcker sig längs med den södra stadsdelen och Central Park går att skåda mot norr. Att ta bilder från ett fågelperspektiv på levande städer är vackert, spännande och helt klart ett måste.

Sagan om Ringen-bilder

Från Amerika till Asien och Nya Zeeland. Nya Zeeland är ett av världens vackraste länder, vilket gör det svårt att bara nämna en plats som man ska åka till med kameran för att fotografera. Likväl kommer här några enastående platser som kameran kommer att älska. Fox Glacier och Franz Joseph Glacier är två underbara glaciärer som i och för sig kräver både isklättring och vandring, men som absolut ger bilder värda jobbet. Vill man inte vandra upp kan man ta en helikopter. En annan plats som i alla fall alla fantasyfantaster inte får missa är Hobbiton i Matamata. Platserna har gjort sig världskänd genom Sagan om Ringen-filmerna då det var just här som Frodo och Bilbo Bagger hade sin hobbithåla. Att ta bilder från en filmisk värld lockar många vilket inte är svårt att förstå.

Kvar i Asien finns Indonesien Många låter tankarna fara iväg till sandstränder och ljusblått hav. Det är i och för sig trevligt att fotografera, men knappast unikt. I stället bör man som kreativ fotograf åka ut i djungeln, till Ubud. Ubud är en samling byar, fjorton stycken för att vara exakt, som låter fotografen följa med in i Indonesiens kultur. Tempel med tusentals år på nacken vilket naturen kan insistera på, står och poserar. Motiven där mänskliga verk blandas med naturens alster tar aldrig slut. Se till att ha med ett extra minneskort, eller två.

Höga kusten

Höga kusten
Höga kusten

Sist men inte minst, låt resan bära av hem igen, hem till Sverige. Mitt i mellan Örnsköldsvik och Härnösand i Ångermanland finner man Höga kusten – Sveriges vackraste plats. Om inte kameran följer med dit låter återbesöket inte vänta på sig. En mix av urskogar, djupa dalgångar, havskust, klapperstensfält, toppiga berg och vild natur gör att utsikterna är helt fantastiska. Fotografen gör mycket för bilden, men utan motivet blir det aldrig bra.