Tjäna pengar på nätet som fotograf

Tjäna pengar på nätet som fotograf

Som fotograf går det att tjäna pengar på nätet genom att sälja bilder till olika bildbanker, så kallad mikrostock fotografering. Det innebär att en verksamhet köper upp licensierade bilder via nätet till ett väldigt lågt pris. Bilderna taggas i olika kategorier och säljs sedan om och om igen. Eftersom bilderna säljs väldigt billigt, bara några kronor styck, är poängen att sälja dem många gånger för att kunna tjäna pengar. Det kan vara svårt att försörja sig på att sälja bilder, men vissa lyckas och det kan i alla fall bli en bra extrainkomst, särskilt om man skickar bilder till flera olika bildbanker. Även duktiga amatörer har en god chans att få sälja bilder till sådana bildbanker.

Fotografen väljer själv vika bilder som ska laddas upp, dessa granskas sen innan de godkänns till försäljning online. När en agentur ska godkänna en fotograf för första gången, kan det handla om ett tiotal bilder som ska granskas. Bilden måste också ha ett visst antal pixlar och uppfylla vissa kriterier. Fotografen behöver vara kreativ och ha bra bildseende och bilderna måste ha hög kvalitet, men ibland kan till och med bilder som är tagna med en mobilkamera godkännas. Det finns en mängd olika bildbanker här är några exempel: Shutterstock, iStockphoto, IBL, Adobe Stock, Dreamstime, Bigstock, Stockxpert, Fotolia och MostPhotos. Det finns även en app som heter Foap, där man kan ladda upp bilder direkt från mobilen.

För att få bilder sålda behöver man tänka kommersiellt, konkurrensen är stenhård. De flesta fotografer blir refuserade i början av sin karriär. Då gäller det att ytterligare förbättra tekniken och den konstnärliga blicken. Att bilder behandlas i Photoshop eller liknande program är ofta ett måste.

Vilken typ av bilder?

tänk på affärsbehov
tänk på affärsbehov

För att hamna på rätt spår, kan det vara bra att bilderna delas in i olika teman. Fundera på vilka behov kunderna har. De stora företagen till exempel, vilka bilder de behöver för sin marknadsföring. Det är också viktigt vilka sökord man använder. Det är bra om bilden har en yta där det finns plats för text så att företaget kan skriva en slogan eller liknande. För övrigt är det bra om man kan skapa en mångfald i sin portfolio och fånga människor med med olika kön, ålder, etnicitet, handikapp etc.

Det gäller att ta bilder som efterfrågas och att hamna högst upp inom den kategori som bilderna tillhör. De bilder som efterfrågas mest är vardagliga situationer från skolor och olika arbetssituationer, inte bara kontor och affärsfolk. De ska vara naturliga bilder och de ska kännas naturliga. Därför är det bäst om man kan undvika blixt och istället använda naturligt ljus och fota vanliga människor istället för modeller. Det är mest reklambyråer, tidningar och olika företag som köper bilderna. Därför är det sällan vackra naturbilder som efterfrågas. Däremot finns det stor efterfrågan av bilder på mat, hälsa, sportevenemang och människor i olika situationer.

Observera att, för att få publicera foton av människor, krävs det att man har ett modellrelease-avtal på alla personer som går att känna igen på bilden. Fotografen måste alltså ha ett skriftligt avtal om att de får använda bilden i kommersiellt syfte. Det finns exempelvis mallar för avtal att ladda ner på Svenska fotografers förbund.