Tips och trix för dig som nybörjarfotograf

Tips och trix för dig som nybörjarfotograf

Hemligheten bakom det perfekta fotografiet – vilken är den. Eller är de kanske flera? Måste man köpa världens dyraste kamera för att lyckas ta drömbilden? Eller måste man resa över halva jorden för att hitta de där häpnadsväckande vyerna för att våga kalla sig fotograf, om en dock en amatörfotograf? Tja, att ha marknadens bästa kamera skadar ju aldrig. Inte heller att stå mitt uppe på en alp med kanonbra utsikt. Men det behöver faktiskt inte alltid vara de avgörande faktorerna om man önskar bli en riktigt duktig fotograf. Utsökta bilder bygger inte bara på kameran och var man befinner sig. Det är just fotografen som gör det stora jobbet.

Vänta på rätt ögonblick

För alla nybörjare finns många råd som kan göra fotografering mycket roligare på en gång. De flesta tipsen är väldigt enkla, men som med allt smart, man måste komma på det. Inledningsvis kan det var bra att ha ett någotsånär bra hum över vad man ska fotografera. En del tror, ju mer desto bättre. Naturligtvis ligger det något i idog träning och flerårig erfarenhet, men att stressa fram bra bilder har aldrig lyckats. Ögonen är det främsta verktyget. Om man hela tiden har kameran till hands och ögonen på skaft kan man hitta och sedan välja vilka motiv som är värda att fota. De kommer när man minst anar. Ett bra exempel är att hitta en vacker havsvik som man vill ta en bild av. Kolla runt, leta fina vinklar och tänk på solens ljus. Vad ska vara med på bilden, bara horisont och himmel, eller kanske en ö, en båt, några måsar? Det är på så sätt man garanterat lyckas fånga havsvikens skönhet. Och om man har tur, plötsligt kanske det kommer en havsörn flygande. Hala fram kameran och skjut av några snabba klick.

Det finn ytterligare ett tips som har med synen att göra. När man har tagit ett fotografi är det nu för tiden enkelt att titta på bilden på displayen. Då bör man fråga sig själv: Hur kan bilden göras mer intressant? Kan man lägga till något? Ta bort störande moment? När man övat länge får man en slags fotoblick, vilket betyder att man inte behöver ta det första kortet för att se vad som kan förbättras. I stället tar man kort med ögonen och därefter agerar för att utveckla motivet.

Rörelse

Rörelse
Rörelse

Att fotografera och att var fotograf är att röra på sig. Det är mycket sällan bilden kommer till fotografen, i stället är det fotografen som får komma till bilden. Genom att bara gå åt höger eller vänster, huka sig, klättra upp på en sten eller gå runt motivet kommer en rad nya vinklar att dyka upp som kan göra något alldagligt till något ovanligt och häftigt, vackert eller roligt. Om man fotograferar människor kan det även vara en bra idé att sätta dem i rörelse. Med det menas inte att de ska snurra runt och aldrig vara stilla, utan snarare mjuka vridningar, vinklingar mot linsen, naturliga ansiktsuttryck som resultat av tal, skratt och liknande som gör att bilden inte blir stel utan levande.