Tips för vackra foton – del 1

Tips för vackra foton – del 1

Nu när vi har en hel del vackra platser att fotografera kan det vara bra med lite tips på hur man lättast får till en bra bild på platser som dessa. Vi är inte alla utbildade fotografer och en del har inte ens gått en kurs, en det ska inte alltid behövas. Är man hobbyfotograf kan man med hjälp av tips och tricks lära sig ta snygga amatörfoton som inte alls blir dåliga. Med tanke på att jag serverade ett par ställen där vem som helst kan få till en bra bild, så bör jag också vara den som ger tips om hur du får denna bilden lite extra bra.

Morgon eller trängsel

När man besöker dessa platser finns risken för andra turister, tyvärr är dessa inga hemliga ställen där man ifred får ta den bild man har utan att någon stör. Hit kommer turister som vill se sig omkring och kanske fota även de, då har man i stort sett två val för att kunna få till en bild man vill ha. Antingen så går man upp tidigt som attan för att finna en folktom plats där man kan dra nytta av det perfekta ljuset som morgonen ger en och lyckas få till just det där magiska man alltid letar efter när det kommer till fotografier. Är man lite för trött på morgonen och gärna tar en sovmorgon, speciellt om man är utomlands, så finns istället valet att inkludera turisterna i bilderna. Det kan hända att detta inte var tanken från början, men att ha med människor i sina bilder kan ge dem mer liv och rörelse, få bilden att kännas levande och dessutom ger man en känsla av hur stor platsen egentligen är.

Alltid vackert

Alltid vackert
Alltid vackert Grand Canyon

Vid platser som Grand Canyon, vilken jag nämnde som en av de vackraste att fota, så är morgonen en helt perfekt tidpunkt för kameran att tillsammans med det magiska ljuset fånga alla de invecklade detaljerna i klipporna och omgivningen. Möjligheten att få till ett vackert foto även på dagen är inte omöjlig, en plats som denna är vacker oavsett tidpunkt på dagen och oberoendes av väder och vind. Men kliver man upp tidigt på morgonen så har man direkt en 90% större chans till ett bättre foto som man sedan stolt kan visa upp.

Våga vara annorlunda

Nu kommer vi till ett tips som går rakt emot alla manualer för hur man ska ta ett foto på bästa sätt, men att följa strömmen har aldrig riktigt varit min grej och de allra bästa foton är oftast de man får fram genom att göra tvärtemot vad man lärt sig. I slutet på dagen när solen lyser lite svagare är ett tips att vända kameran direkt mot denna för att fånga sin bild. Genom att underexponera scenen kan man åstadkomma dramatiska siluetter av tillexempel fiskebåtar som flyter på vattnet. Skulle man befinna sig på en av dessa båtar kan det vara bra att se till så slutartiden är snabb nog så man missar skakningar i kameran. Lyckas man med detta står man sedan med en fantastisk bild som man stolt kan visa upp.