Tips för nybörjarfotografen

Tips för nybörjarfotografen

Att fotografera är en väldigt rolig och givande hobby men som nybörjare kan det kännas lite överväldigande innan man lär sig att hantera kameran. Det finns mycket att tänka på och det är inte alltid lätt att veta vad som krävs för att en bild ska bli som man vill. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vissa saker som kan vara bra att tänka på när man är nybörjare inom fotografering.

Använd kameran så ofta som möjligt

Ju mer man lär känna sin utrustning och hur den fungerar, desto bättre bilder kommer man att kunna ta. Oavsett om man fotar med kameran på sin mobiltelefon eller med hjälp av en systemkamera är det bra att ta med sig kameran så mycket som det går, för man vet aldrig när ett bra tillfälle att fota dyker upp. Med tiden kan det också vara en god idé att investera i en kamera av bättre kvalité. Det gör att man kommer att kunna ta bättre bilder, samt att man får en kamera som man kan fortsätta att utvecklas med under lång tid framöver. Se också till att våga prova många olika tekniker och inställningar på kameran. Det gör ingenting om det inte blir som man tänkt sig från början, det är så man lär sig och utvecklas i sitt fotande.

ljusets inverkan på en bild

ljusets inverkan på en bild

Att ta vackra bilder handlar mycket om att lyckas fånga det rätta ljuset, och hur mycket ljus man behöver beror på vad man vill fotografera. De som främst vill skapa naturbilder eller miljöbilder brukar vilja fotografera när solen går upp eller ner eftersom det ofta skapar en optimal, varm ljuseffekt i bilden. Om man hellre vill fotografera i studiomiljö krävs oftast en helt annan utrustning för att få till önskat resultat. Då arbetar man gärna med blixtar för att uppnå tillräckligt med ljus i bilden. När man lär sig mer om hur ljuset och skuggorna samspelar i en bild kommer man också att kunna fotografera på en helt annan nivå och skapa foton med mycket kontrast och innehåll.

Dra nytta av teknologin

Ett annat tips är att dra nytta av den information som man kan hitta på nätet. Idag finns det ett stort utbud av fotoinriktade webbsidor och fotobloggar. På många forum kan man dessutom lägga upp sina egna bilder och sedan få kritik och råd av riktiga fotografer och fotoentusiaster. Det kan vara smått skrämmande till en början men det är också en nyttig upplevelse som gör att man utvecklas fort. Det finns också ett stort utbud av webbsidor som exempelvis moderskeppet.se, som erbjuder onlinekurser för den som vill lära sig mer om bland annat fotografering eller bildretuschering. Många av kurserna är helt gratis medan vissa andra kostar en liten slant.

Att lära sig fotografera är en process som tar mycket tid men med lite tålamod kommer man långt. Se till att exprimentera och var kreativ med bilderna, det kommer att löna sig i längden. Sist men inte minst, glöm inte bort att ha roligt under tiden du lär dig.