Selfie och groupie

Selfie och groupie

Att ta bilder i from av selfies och groupies är idag något som är mycket vanligt. Det har blivit allt vanligare att ta dessa bilder efter att sociala meder växt och man vill ta bilder på sig själv (selfie) och bilder med sina vänner (groupie).

En selfie är ett fotografiskt självporträtt som man tar på sig själv samtidigt som man håller i kameran. Bilden är för det mesta tagen av en mobiltelefon eller digitalkamera. Det är vanligt att ta en selfie för att sedan publicera den på olika sociala medier, ofta som ens profilbild. En groupie innebär egentligen samma sak som en selfie men man är inte längre själv på bilden utan tar bilden tillsammans med någon eller några andra så som ett foto tillsammans med ens vänner. Att ta bilder på sig själv är ett fenomen som funnits längre än vad man nog många gånger kan tro. Det har nämligen varit vanligt långt innan själva ordet ‘selfie’ fanns, man tog alltså selfies innan man visste vad selfies egentligen var. Det har varit fullt möjligt att ta både selfies och groupies så länge det har funnits en bärbar kamera vilket det har gjort sedan 1900 när den bärbara kameran ‘Kodak Brownie’ lanserades. Idag är det kanske vanligare att koppla ihop termerna selfie och groupie med sociala medier där det är vanligt att lägga ut bilderna. Att man har tagit selfies och groupies långt innan orden har använts vet man men när började man egentligen använda termerna? Man behöver inte gå tillbaka så långt i tiden för att få reda på när man började använda orden ‘selfie’ och ‘groupie’ för det är egentligen ingen lång historia. Termen selfie myntades 2005 men det skulle dröja ett litet tag tills ordet fanns i alls ordböcker. 2013 lades ‘selfie’ till i Oxford Dictionaries Online’s quarterly och beskrevs vara en bild som en person tar på sig själv som vanligen är tagen via en mobiltelefon för att sedan läggas ut på sociala meder. 2013 blev dessutom ‘selfie’ utvald till årets nyord av svenska språkrådet och har där med från 2015 funnits med i de svenska ordböckerna. Ordet ’groupie’ som då är som en selfie men att flera syns till i bilden uppmärksammades nationellt 2015 efter att Samir & Viktor framförde låter ‘groupie’ på melodifestivalen men hat troligen funnits på mångas läppar även innan dess.

Selfiepinne

Selfiepinne


Att få till en bra selfie kan låta enkelt men är det verkligen så enkelt som man kan tro? det beror förstås på vad man vill ha ut av sin bild men många väljer att skaffa en selfiepinne för att verkligen kunna få till så bra bilder som möjligt på en själv och vännerna. En selfiepinne är kort och gott ett hjälpmedel så att man på bästa sätt ska kunna ta en bra bild med mobiltelefonen. Selfiepinnen är vanligen utdragbar så att man ska kunna ta bilderna med så bra vinkel som möjligt. Selfiepinnen har funnits sedan 2010-talet och fick sitt stora genombrott 2014 även fast det funnits stativ med liknande funktioner sedan 1980-talet.