Schyssta appar för att fotografera med mobilen

Schyssta appar för att fotografera med mobilen

Numera finns mängder utav foto- och redigeringsprogram i form utav appar som enkelt går att ladda ner till sin mobiltelefon. Många av dessa appar är riktigt enkla att använda och gör att även den mest oerfarne kan ta riktigt proffsiga fotografier. Det enda man behöver är en smartphone med tillhörande mobilkamera, sedan finns allt man kan tänkas behöva i app-store. Vissa appar finns för både Android och iOS men somliga är anpassade efter enbart en av dessa. Apparna hjälper en med allt ifrån snygga effekter till justering av slutartid och ger helt enkelt ens telefon en bättre kamera. Dessa appar gör det enkelt för en att sätta sin egen prägel på sina foton.

Från ljusstyrka till analoga filter

Önskar man dela med sig av sina foton på sociala medier eller bara ha dem samlade för privat bruk finns den kända appen Instagram. Instagram har växt sig riktigt stort världen över och gör det möjligt för alla som vill att dela med sig av foton ifrån sin vardag. Här kan man välja själv om man vill ha en öppen profil där alla kan gå in och titta eller en privat profil som bara syns för sig själv. Appen innehåller diverse filter och bildjusterings funktioner som gör det roligt och enkelt för alla att redigera sina foton. Man kan välja att ta foton direkt i appen eller välja ifrån sin telefons egna kamerarulle.

Många erfarna fotografer har länge använt sig utav redigeringsprogrammet Adobe Photoshop och numera finns även en app under namnet Photoshop Express. Appen erbjuder grundläggande redigeringsfunktioner som är enkla att lära sig. Dessutom kan man med hjälp utav denna app retuschera och radera små detaljer i fotona, en funktion som inte många andra appar tillåter.

Lightroom CC
Lightroom CC

En annan populär app många använder sig utav heter Lightroom CC. Denna app är enkel att använda och finns att ladda ner gratis. Med denna app kan man enkelt, när man fotograferar, justera både slutartid och ISO. Dessutom kan man redigera och behandla sina foton samt ta fotografera i så kallat råformat.

PhotoPills är en app som passar för den som ofta är ute och fotograferar med sin riktiga kamera. Den hjälper en genom att beräkna skärpedjup, bländare, brännvidd och avstånd till motivet, anpassat efter den kameramodell man använder. Dessutom kan appen visa vart solen står vid en angiven tidpunkt samt när den ”gyllene” eller ”blå timmen” inträffar. Den här appen finns tillgänglig både för Android och iOS.

Är man ute efter en bra app främst för bildredigering finns bland annat appen Snapseed. Detta är en gratis app ifrån Google som finns tillgänglig både för Android och iOS. Appen hjälper en att justera bland annat ljus, skärpa och färger i bilderna samt innehåller en hel del förinställningar att välja mellan. Även Prisma är en app tillgänglig för alla smartphoneanvändare som hjälper en att redigera sina bilder till roliga konstverk. Med hjälp utav appen kan man få sina bilder att se ut som målningar, skisser eller serieteckningar.

Är man intresserad utav analog fotografering passar appen RNI Films perfekt. Denna app innehåller olika typer av film för olika slutresultat, precis som på den gamla goda tiden. Appen finns tillgänglig endast för iOS och går att ladda ner gratis.