Olika typer av yrkesfotografer

Olika typer av yrkesfotografer

Bland yrkesfotografer finns det några genrer. Fotografer specialiserar sig på diverse inriktningar såsom porträttfotografi, kommersiellt, pressfotografi, dokumentär fotografi och naturfotografi. Yrkesfotografer kan använda en traditionell kamera eller digital. Inriktningen fotografen väljer påverkar vilken sorts kamera denne använder samtidigt som vilka tekniker och hur mycket bearbetning krävs.

Porträttfotografen har specialiserat sig på att ta bilder av människor, ensam eller i en grupp, såsom en familj eller en skolklass. Mest ofta är det i en porträttstudio där fotografen har speciella lampor och bakgrund kulisser.  Viktig att tänka på är en porträttfotograf måste ha lätt för att ta kontakt med människor.  Människor blir mer avslappnad och har lättare att visa sina egenskaper när dom känner sig trygga. Det behövs mer än bara en bra kamera och lampor för att få fram ett bra porträtt. Det gäller att fånga personens personlighet också. Det kan vara svårt med porträttfotografering ibland, särskilt när man plåtar små barn eller sällskapsdjur.

Andra inriktningar

Kommersiellt fotografi används i marknadsföringssyfte. En kommersiell fotograf ofta arbetar för ett PR firma eller på ett stort företag. Det kan handla om produktbilder som används i tryckt material eller för online publicering. Här får fotografen vara lite konstnärlig i syftet av att skapa tilltalande bilder. För att vara riktig effektiva som reklam måste bilderna vara iögonfallande.

Porträttfotografen
Porträttfotografen

En fotojournalist eller pressefotograf har ett varierat jobb. Det kan handla om att ta aktion bilder av aktuella händelser såsom ett brinnande hus. Eller arbetet kan pågår under lugnare förhållande såsom pressträff.  Under ett krig kan fotojournalisten vara inbäddade med militären. Då krävs det inte bara bra kompetens som fotografen men också is i magen.  Sportfotografi är liknande på sitt sätt fast man slipper sätta livet på spel. Det krävs mycket träning för att vara duktig på att ta bilder av saker i rörelse. Samtidigt måste fotografen ha rätt kamera och tillbehör med rätta finesser som en snabb autofokus. En dokumentärfotograf gör precisa framställningar av föremål eller förhållande. Här är noggrannhet de viktigaste. En dokumentärfotograf arbetar ofta med vetenskapliga eller medicinska föremål som exempelvis när man skapar ett bildregister över en museisamling. Eller det kan handla om dokumentation för olika myndigheter. Lantmäteriet är ett exempel av en myndighet som använder många flygfoton som tas från högt upp i luften, vanligtvis från ett flygplan eller en helikopter. Naturfotografering tas utomhus och har som subjektlandskap, växter och djur ut i naturen. Eftersom man inte kan veta precis när ett vilddjur springer förbi eller solen kikar fram är det viktig att vara väl förberedd. Det går inte att kontrollera ljus och andra effekter som man kan i en studio. En naturfotograf kanske sitter utomhus hela dagen för att få några bra bilder.  Frilansfotograf passar bra denne som vill ha ombyte i jobbet. Det blir aldrig tråkig därför att man tar olika uppdrag. Man kan säga att frilansare är mångsidig som yrkesmänniska. Men det kan vara bra att prova på olika inriktningar innan man bestämmer sig för vidare träning och specialisering. I fotografins värld finns det gott om specialiteter att välja mellan. Så det finns säkert någon inriktning som passar bra.