Olika typer av fotografering

Olika typer av fotografering

Nästan alla tar bilder någon gång. Förr tog man fram en platt kamera fylld med en filmrulle, knäppt några bilder på semestern eller på kalaset i hopp om att i alla fall något blev bra. Sedan lämnade man in sin rulle, väntade några veckor för att sedan hämta sina 24 eller 36 bilder. En del blev bra, andra blev mindre bra.

Det var då, nu är nu – och det innebär att det digitala har tagit över fotograferingsvärlden. Idag tar ännu fler människor bilder, och man gör det mestadels hela tiden, eftersom det är så enkelt att fota för att sedan radera, för att kameror av hygglig, bra och utmärkt kvalitet är enkel att tillgå, och för att mobiltelefonerna bär på kameror med hela tiden ökad bildskärpa. En utveckling som speglas i samhället som helhet. Sociala medier där Instagram, Pinterest, och Facebook tillhör de främsta ger en bra bild av hur betydelsefullt fotografiet har kommit att bli. En bild säger mer än tusen ord är verkligen ett idiomatiskt uttryck för tiden. Det finns otroligt många olika sätt att fotografera. Först och främst, man kan ha olika motiv. Porträtt, panorama, natur, stadsmiljö, studiofotografering, makro, mikro, bilder i rörelse, selfies och flygfotografering är bara några olika sorters fotografering som skiljer sig med avseende på motivet.

Panorama eller porträtt

Panorama
Panorama

Om man tar porträtt möts man av unga som gamla, spädbarn och även djur om man så vill. Det finns många saker som är viktiga att tänka på när man tar porträtt. Några grundläggande tips: låt fokus ligga på ögonen. Detta gäller särskilt om man väljer att använda en stor bländaröppning. Gör man inte det kommer bilden att bli suddig och kunden blir inte nöjd. För äldre och väldigt små personer kan det vara svårt att kräva att de ska ska stå upp, men annars är det verkligen att föredra. Om man väljer att låta motivet stå är det bra med en liten sned vinkel mot systemkameran då det får personen att se slankare ut. Beroende på var fotografiet ska tas kan omgivning se olika ut, men försök att hitta en så ljus och neutral bakgrund som möjligt.

Naturbilder

Om man i stället ska ta naturbilder måste man spela naturens egna regler. Ljuset, tiden, skuggorna och levande organismer. Morgon och kväll brukar anses vara de bästa tiderna för att ta de vackraste naturbilderna. Då ger solen snygga skuggor som man bara kan drömma om i studion eller mitt på dagen. Planera gärna bilden i förväg, det blir lättare att komma till platsen i rätt tid.

I naturen kan man både förundras av det lilla och det stora. Om man gillar att ta mikrobilder kan ett hett tips vara att gå på djupet på det mest självklara. Ett blad, ett grässtrå, en bit av en stam eller varför inte en myra. Vill man heller ta landskapsbilder i form av panoraman måste man ta mer hänsyn till ljuset. Inte nödvändigtvis solskenet, då en bild kan bli superhäftig med åskmoln, blixtar eller dimma. Sista tipset för den som gillar att fota naturen är att utnyttja både himmel, vatten och jord. Spegelbilder, kontraster, naturfenomen och formationer som naturens skapat av sig själv är några av de bästa motiven.