Naturfotografer

Naturfotografer

En naturfotograf är en fotograf som har en speciell inriktning på att ta kort av naturen, djuren och växter, men också naturfenomen som tromber. Beteckningen naturfotografi omfattar allt från landskapsbilder till närbilder av blommor och insekter. Tyvärr, är naturfotografier uppfattade av del som relativt osofistikerade jämfört med andra fotografiska specialiteter eftersom man förmodligen inte behöver bearbeta foton så mycket. Hittar man någonting som ser vackert ute i naturen så är det bara att trycka på knappen. Men det är en missuppfattning, egentligen krävs det en hel del finesser för att få bra naturfotografier också.

Naturfotografer använder sig av många verktyg i likhet med studiofotografer men inte alltid  på samma sätt.  Ofta vill dom ha ovanliga perspektiv och vinklar för att kunna framföra naturens vackerhet på ett effektivt sätt. Några tillbehör som är viktiga för naturfotografer är ett zoomobjektiv speciellt när man plåtar vilda djur från distans och vidvinkelobjektiv för landskapsbilder. Det är vanligt med ett kort skärpedjup för närbilder, särskilt av växter. Naturligtvis är autofokus en stor fördel när man vill ta kort av vilda djur. Det är ju sällan att djuren stannar helt och kameran själv gör nödvändiga justeringar snabbt och smidigt när det behövs. Ute i naturen är det viktigt att inte vara alltför nedtyngd med en tung kameraväska, det leder bara till ryggvärk.

En digital kamera fungerar lika bra för naturfotografer som en traditionell kamera och dessutom får man omedelbart feedback. Fotografen behöver bara titta på skärmen och  kan omedelbart se om bilden är som önskad. Dessutom har smarttelefon kameror utvecklats till den grad att även professionella fotografer använder dem ibland.

Det kan tyckas förvånande men ett kamerastativ är en bra sak att ha även ute i naturen. Det finns många modeller av kamerastativ, inklusive små, så man lätt kan hitta en modell som passar. Dom är ihopfällbara så att dom inte är i vägen när de inte används, när man går ute i naturen på en fotvandring är bekvämlighet viktigt. Naturfenomen inträffar sällan på ett schema och den som vill få en bild får vara beredd att vänta, kanske i timmar.

Naturfotografer är konstnärer också

Naturfotografer är konstnärer också
Naturfotografer är konstnärer också

Naturligt ljus varierar beroende på vilken årstid och dagstid det är. Dessutom måste  man tänka på ljusets och skuggans inverkan. Diffust ljus ger ett helt annat intryckt än direkt ljus. Det är lite mjukare än direkt solsken och ger fina effekter. Till exempel så får ljuset från solnedgången ofta en gyllene glöd. Man får ett helt annat resultat än med starka lampor i en fotostudio. Och det är mycket bättre att inte använda blixt alls, eller använda en blixt-uppsättning på en låg nivå.

I likhet med andra sorters fotografier, är naturfotografens egen kreativitet viktigare än vilken kamera eller lins man använder.  För att lyckas som naturfotograf krävs det en känsla för intressanta mönster och vinklar och innovativa kombinationer.  Många resetidningar använder naturbilder för att exponera destinationer genom att visa hur mycket vacker naturen finns där.  Och, även om jakttidningar har en annan inriktning än resetidningar, så vill dom också ha sköna bilder. Så det definitiv finns mer till naturfotografering än bara att hitta och plåta vackra vyer.