Mest fotade platser – del 1

Mest fotade platser – del 1

Bättre amatörfotografer innebär mer bilder, man kan inte undvika att råka på flera bilder av samma sak när man är ute och på nätet och kikar runt. Framförallt inte om man kikar på just resebilder eller gör efterforskningar inför en resa. Söker vi information om en specifik byggnad så dyker det upp massor med bilder som ser ungefär likadana ut, detta eftersom människor nu för tiden delar sina semesterbilder online så andra kan ta del av dem. Lite kan det också var för att man vill visa upp för andra att man faktiskt har varit där. Vi vet vilka platser som är de största sevärdheterna, det får man lära sig redan när man är liten. Men det är inte alltid dessa är de mest fotograferade, skulle jag få gissa skulle jag förmodligen nämna Colosseum, frihetsgudinnan eller Eiffeltornet. Förvånansvärt nog är detta inte de platser som är mest fotograferade i världen.

Religiöst vackert

I staden Budapest i Ungern finner man, precis som i alla andra europeiska huvudstäder, mer religiösa byggnader än man kanske kan tro. I denna stad är det St. Stephen´s Basilica som är den absoluta kronjuvelen, döpt efter Ungerns första kung står denna kyrka stolt och vacker i staden. Och det kanske inte är så konstigt, även om den bara är den tredje största kyrkan i Ungern, så är det ändå denna som är en av världens mest fotograferade platser i världen. Ser man en bild av denna kyrka förstår man snabbt varför det är så, den otroliga designen och dekorationen inne i kyrkan är mer än värd att förevigas om och om igen.

Färgsprakande

Caminito
Caminito

Argentina är hem för nästa av dessa platser, i det vackra men turisttäta La Boca området i Buenos Aires finner man en speciell gata. Caminito, som på spanska betyder lilla stigen, är en kullerstensväg som kantas av byggnader i glada färger. Framför dessa byggnader står konstnärer och säljer både tryck och målningar från små stånd. Färgerna på byggnaderna inspirerades av en udda blandning, både fotboll och tangokulturen bidrog med inspiration. Den glada färgsättningen gör sig perfekt på bild och det är också därför detta är en av de mest förevigade platser i världen.

En vacker vy

Italien är så klart inte helt uträknat, men det är inte Colosseum som tar sig in på listan. Istället väljer man Piazzale Michelangelo i Florens som en av de platser man helst fotar. Eller, höjden från utsiktsplatsen ger turister en chans att ta fina panoramabilder över inte bara byggnaden, utan själva staden. Detta istället för att betala för ett vykort. Visst är det kul att få post, men jag tror vänner och familj föredrar att se det som man fotat själv istället.

Förevigad på film

Hotel de Paris Monte-Carlo, måste jag säga så mycket mer? Denna fantastiska byggnad är har tack vare sitt förevigande, inte bara på bild, utan i James Bond filmen Golden Eye blivit mer känd än tidigare. Den Luxuösa utsidan banar väg för den vackra insidan och även i filmen Madagascar 3 fick man uppleva detta hotel, då i animerad version. Monte Carlo hamnar inte bara på listan över platser att se tack vare sitt kasino, det nästintill omöjligt blå medelhavet ligger precis intill.