Med kamera i Ghana

Med kamera i Ghana

Tänk,  Ada Foah-regionen, där havet möter sjön, full av små öar, seglingsliv, pensionat och oändliga stränder med kokosnötsträd.

Ta med kameran för att fånga en del av paradiset, fota försörjningen för lokalbefolkningen som navigerar i vattnet och tar med turister till sitt dagliga fiskeliv.

Att vara passagerare i en ghanesisk fiskebåt och åka på de bultande vågorna i det flyktiga Västafrikanska havet är en verkligt unik upplevelse. Lokala fiskare har fått sin fångst på detta sätt i generationer, under havets nåd. Även om du inte hamnar överbord, känns det som om du har gjort det.

Naturbilder

I allt från stadsbilder till grönskande landskap är Ghana fyllt med fotogena platser, både mångsidiga och originella. Det finns många bilder som du bör försöka fånga när du besöker Ghana.

Umbrella Rock ligger nära de vackra Boti-fallen i Yilo Krobo-distriktet. Denna slående och distinkta balansering av stenar verkar trotsa fysiken, men ändå har ingen lyckats med att kunnat välta toppstenen till botten. Det uppskattas att dess dimensioner kan rymma upp till femton personer under den översta klippan.

Den utomjordiska naturen hos den äldsta moskén i Västafrika står ensam i en sudanesisk stil som talar om stammarnas vandrande natur i det gamla Afrika. Denna byggnad som upptäcktes 1421 står ensam och långt bort jämfört med mycket annat i landet.

Djurlivet

Gillar du att fota djur? Då finns det en massa spännande och relativt lättillgängliga platser som kan tillfredställa dig.

Hjort finns rikligt på bara några få av Ghanas nationalparker och lugnet och vidsträckan i Mole National Park gör att du kan få en uppriktig bild av dessa fridfulla varelser på sitt mest bekväma sätt i deras naturliga miljö.

Om du kan upptäcka dem så är de tropiska fåglarna i Ghana verkligen magiska och omfattar många paradisfåglar och arter som ser ut som om de har ritats med Crayola-kritor. De oförstörda regnskogarna i Ankasa och Kakum är platserna att bli lycklig.

Gillar du att fånga apor på bild så finns en massa babianer vid Shai Hills. De är unika, fräcka och avslappnade, dessa apor samlas i familjer och är inte rädda för att komma nära denna savannreservation i utkanten av staden.

Den bedårande monoapan, som en gång ansågs vara helig i Volta-regionen när traditionell religion fortfarande utövades allmänt, hotas nu. Tafi Atome Wildlife Sanctuary, ett samarbete mellan lokalbefolkningen och volontärerna i fredsstyrkorna, försöker skydda dessa underbara varelser och det är möjligt att umgås och interagera med dem på nära håll.

Spännande djurliv

Är det lite farligare djur du lockas av, som krokodiler? Det finns chans att se sådana i naturen vid Paga Crocodile Pond, det är verkligen något att se. En lokal legend berättar historien om en döende man som en gång transporterades i säkerhet av en lokal krokodil som tog honom till den närliggande dammen för att dricka. Legenden åt sidan, dessa vanligtvis skrämmande varelser är verkligen vänliga och besökare kan sitta med, röra vid eller ta bilder av krokodilerna hela tiden. Lyssna dock alltid på vad guiden säger eftersom det rätt nyligen inträffade en olycka med en kvinna som inte följde instruktionerna och råkade ut för en olycka.

En underbar syn att se är elefantfamiljer som äter vid vattenhål i den stora Mole National Park i norra regionen, som också kan skryta med flodhästar och bufflar.

Minns du kistdansen? Ett gäng män som dansar sin väg fram med en kista och som sedan blivit en succé världen över. Inga firar döden precis som de gör i Ghana. Med massiva firande som liknar ett bröllop är ens sista viloplats inte mindre originell. En tradition som inkluderar fantasikistor gjorda efter en exakt specifikation, vanligtvis i enlighet med hur den avlidne levde sitt liv, det ger några ovanliga kistor för sista vilan, allt från jättefisk till Colaflaskor och allt däremellan.

Den fridfulla miljön i det översvämmade Akosombo-området, resultatet av den stora Volta-dammen i närheten, har förvandlat landskapet i regionen till en generös sjö. Den är fylld med sötvattensfisk, prickad av underbara öar som används som lundar för frukt och grönsaker och omges av grönskande kullar.

Akosombo-dammen är världens största konstgjorda sjö, Lago Voltas slingrande bifloder, är tillsammans med små öar och härliga hotell och restauranger utformade för lugn och avkoppling.

Missa inte traditionella Kente-vävare i Ashanti-regionen. Se traditionella vävare på jobbet med sina gamla verktyg när de hanterar några av de mest populära tygerna i Afrika i sin ursprungliga form – i en mängd olika färgkombinationer.Spännande djurliv

Åker snart igen

Att resa runt med kameran i Ghana är något jag definitvt kommer att göra igen. Jag blev förälskad i såväl naturen som maten, kulturen och människorna. Fototillfällen kommer tusentals gånger varje dag, jag lovar! Allt känns intressant att fota, jag kunde inte ens koppla bort mitt foto-öga ens när jag åkte bil. Därför fick jag tvinga mig själv vid vissa tillfällen att inte kolla. Då valde jag istället att spela kort online, tjugoett eller någon 123patiens, men även olika quiz som jag gillar för att hålla hjärnan igång. Att koppla bort fotande är ett måste för annars skulle jag jobba dygnet runt, därav begränsningen.

Så om du någonsin funderar över att åka till Ghana, tveka inte! Jag har redan börjat planera nästa resa dit.