Livet som fotograf

Livet som fotograf

Fotograf är ett åtråvärt yrke. Många ser sig själva stå där med glaciärerna framför linsen och ta enastående bilder. Andra drömmer om att ha sin egna salong dit söta barn, bröllopspar och hundar kommer för att föreviga lyckliga tider. Drömmar om att slängas ut i den bistra verkligheten för att dokumentera livets hårda skola i bildformat för tidningar är inte heller särskilt ovanligt. Idoler som naturfotografen Mattias Klum är lika vanligt nu för tiden, som popartisten Britney Spears var förr i tiden. Men hur är egentligen livet som fotograf? Är det verkligen en dans på rosor?

I och med att yrket har blivit så pass populärt har även konkurrensen ökat. Därför är det viktigt att man går en utbildning i fotografering för att kunna bli anställd, och att man jobbar stenhårt för att stå ut, hitta sin nisch och sälja in sina bilder. Som fotograf krävs naturligtvis ett öga för bildkomposition och estetik. Men även teknik, bildkommunikation och redigering är stora delar av yrket. Förr var inte dataintresse och datakunskaper nödvändiga delar att kunna hos en fotograf. Annat är det idag. I princip all fotografering på professionell nivå görs med digitala medel och redigeras och används med hjälp av datorn.

I och med att fotografering är så starkt kopplat till den digitala världen kan det vara bra som fotograf att vara väl inläst på juridiken bakom fotografier. Att få sina bilder stulna är inget man bli rik på. Uppehållsrätt med mera är således fullständigt nödvändiga kunskaper för att man ska kunna leva på sina bilder.

Lägg krutet på kameran

Lägg krutet på kameran
Lägg krutet på kameran

Som fotograf är det inte bara viktigt att man har kunskaperna inom fotografering, utan även att man ar en riktigt bra kamera. Kameran är det främsta och ibland enda arbetsverktyget som man jobbar med och därför bör man inte vara snål på denna font. Dessutom är det faktiskt stor skillnad på resultatet som en högkvalitativ och lågkvalitativ kamera ger. Ju bättre kamera man köper desto lägre brusnivå har den, den har desto finare upplösning på bilderna, känsligare ISO vilket minskar ljusföroreningar och fler avancerade funktioner så som inbyggd objektivaberrationskorrigering vilket väger upp mot kromatisk aberration, diffraktion och förvridningar på bilderna. Ju bättre bild man tar med kameran, desto enklare blir det att förstora och samtidigt bibehåll kaviteten vid beskärning och vidare användning.

Fotografer behövs

Trots att konkurrensen är hårdare än någonsin, är det superviktigt att flera väljer att bli fotografer. För i samma veva som man skär ner på fotografer i dagstidningar och fler amatörer får ta plats på den publika bildmarknaden, har strävan efter de absolut bästa bilderna ökat. Något som innebär att efterfrågan på de bästa fotograferna har stegrat. Inte sällan är det nyheter, känslor eller historier som ska förmedlas till de som beskådar bilderna, egenskaper som främst ligger i bild och inte i text. Dessa kunskaper får man bara om man är en riktigt duktig fotograf. Därför är det guld värt när talangfulla personer inte ger upp sina fotografdrömmar utan i stället slår sig fram med blixt, zoom, objektiv och motiv för att förgylla världen med de mest talande bilderna.