Lär dig fotografera med mobilen – del 2

Lär dig fotografera med mobilen – del 2

Återigen som vi skrev i första delen i denna serie: Nu har det blivit allt vanligare att använda mobilen istället för en vanlig kamera när man vill fotografera. Att fotografera med mobilen är nämligen smidigt då man ändå har med mobilen nästan vart man än är vilket gör det enkelt att plocka upp mobilen ut fickan när ett tillfälle att fotografera ges. Det som är så bra med kameran i mobilen är att den dessutom genom åren har blivit bra och blir bara bättre för varje ny mobilmodell som tillverkas. Nu finns det till och med kurser man kan gå för att lära sig att fotografera bättre med mobilkameran. Det är nämligen så att det egentligen inte alls är speciellt svårt att få till en bra bild med mobilen men för att verkligen fotografera rätt och få till riktigt fina bilder så finns det några punkter man bör tänka på.

Viktigast av allt är att man måste lära känna sin kamera. En mobilkamera har mindre funktioner än vad exempelvis en systemkamera har men det finns vissa funktioner och det är bra att förstå sig på dem för att kunna få till bra bilder. För att verkligen lära känna kameran så innebär det att man bör ta många bilder. Genom att ta många bilder så får man förståelse för kameran, man lär sig hur man ska hålla kameran för att få till bra bilder och med tiden får man förståelse för vilka typ av bilder som man är duktigast på att fotografera. När man lärt känna sin kamera, kan inställningarna och förstår hur man ska hålla kameran för att få till bra bilder så måste man börja tänka på ljuset. Ljuset är nämligen otroligt viktigt för att bilderna man tar verkligen ska kunna bli bra bilder. Ljuset är alltid viktigt när det kommer till att fotografera men i synnerhet när man fotograferar sina bilder genom mobilen. För att lyckas fotografera rätt med mobilen krävs det alltså att man lär känna sin telefon och alla kameras funktioner. Det krävs också att man förstår hur man ska hålla i telefonen för att få till bra bilder, pröva att fota i olika vinklar för att se när bilderna blir som bäst. Sedan ska man inte heller glömma bort ljuset för bra ljus resulterar till bra bilder.

Tänk också på lagarna

Tänk också på lagarna
Tänk också på lagarna

En annan sak som är viktig att tänka på är att det finns vissa lagar att följa när man fotograferar och då även om man tar bilder med mobilen. Lagar kan skilja sig vart i världen man befinner sig så det kan vara smart att kolla upp det innan man åker till det land som man ska till. Här i Sverige är det tillexempel straffbart att smygfotografera någon annan i personens hem, på en toalett eller i ett omklädningsrum men förutom det är det fritt fram att fotografera hur man vill i stort sätt. Det kan finnas regler på vissa ställen att man inte får ta bilder just där men då ska det alltid vara skyltat om det så att man vet om det.