Lär dig fotografera med mobilen – del 1 av 2

Lär dig fotografera med mobilen – del 1 av 2

Idag har nästan alla med sig sin mobil i fickan vart de än går. Är man hemma, i stan eller ute på resande fot finns mobilen med en och många gånger så vill man ta en bild på vad man gör för stunden. Att mobilkameran blivit så pass bra genom åren och dessutom bara blir bättre och bättre än bra för nu behövs det egentligen bara att man har en mobiltelefon för att lyckas få till en bra bild. Man behöver alltså inte längre ha med sig en klumpig kamera för att få till sina bilder utan ofta funkar det bra med bara mobilen. Såklart kan det vara klurigt att verkligen få till de där riktigt bra bilderna med mobilen men egentligen så är det bara några små detaljer man måste tänka på för att lyckas skapa riktigt fina bilder med mobiltelefonen.

Att tänka på när man fotograferar med mobilen

Det som är viktigast när man ska ta bilder med mobilen är ljuset och veta hur man ska använda ljuset på bästa sätt för att verkligen få till fina bilder. Dagsljuset är viktigt för att få till fina bilder och det är därför viktigt att lära sig att se vad som är bra ljus. I början kan det vara knepigt att veta exakt vad som är bra ljus men med övning så kommer man att förstå vad det innebär. Det är därför också viktigt att ta mycket bilder för att förstå när man tagit bra och mindre bra bilder. För att få till bra bilder kan ett bra tips vara att använda mobilens HDR-läge som är en funktion som gör att ljuset och skuggorna i bilden blir jämt fördelade vilket kan resulterar till väldigt fina bilder. Man bör också tänka på att inte använda blixten. Blixten i kameran är nämligen något som oftast bara resulterar till att bilderna blir sämre. Detta beror på att mobilen inte har en riktig blixt utan det är en LED-lampa som visserligen gör att bilderna blir ljusa när det är mörkt ute men det blir sällan snyggt på bild.

Att tänka på när man fotograferar med mobilen
Att tänka på när man fotograferar med mobilen

Det finns en hel del med kamera-appar som är bättre att använda sig av än den vanliga kamera funktionen på telefonen. Den vanliga kamera funktionen är visserligen bra men med många av apparna så kan man få tillgång till fler inställningar vilket såklart resulterar till att bilderna kan bli bättre. Vill man få till riktigt snygga bilder med mobilen så kan det vara läge att titta närmare på  en extern kameralins. Det finns många olika kameralinser till mobilen ute på marknaden idag som har olika funktioner och som därför också befinner sig i olika prisklasser. Det de har gemensamt är att mobilbilderna garanterat blir bättre men hur mycket bättre beror såklart på vilken lins man väljer att köpa. Bra att veta kan också vara att det faktiskt finns fotokurser i just mobilfotografering eftersom det blivit så pass vanligt att man idag väljer att ta bilderna med mobilen istället för att släppa med en tung kamera varje gång man vill ta en fin bild.