Kostnadsfria program för fotografen

Kostnadsfria program för fotografen

För dem som är intresserade av fotografering finns det mängder av olika program och appar man kan använda sig av. Även om Adobe fortfarande är ledande inom foto och redigeringsprogram så finns det gott om alternativ för de som letar efter en budgetvariant. Här kommer tips på program som man kan skaffa helt utan kostnad.

Förbättra bilderna med hjälp av Photoshop Express

När det kommer till bildbehandling så är Photoshop Express ett bra alternativ för den som endast vill göra några få justeringar i bilden.

Photoshop Express är väldigt enkelt utformat och innehåller mestadels basfunktioner där man kan beskära bilder, skapa kollage och arbeta med färg och kontrast. I gengäld är det användarvänligt och enkelt att lära sig att använda.

Programmet kan användas antingen på datorn eller genom en smarttelefon.

Gimp – Ett program med många valmöjligheter

Gimp – Ett program med många valmöjligheter
Gimp – Ett program med många valmöjligheter

Ett annat program som kan användas för bildbehandling är Gimp. Programmet är känt som ett av de få gratisprogram som kan utgöra ett alternativ till Photoshop.

Detta program skiljer sig från Photoshop Express genom att det har fler och mer avancerade funktioner att välja mellan. Förutom att arbeta med fotoredigering på hög nivå kan man också skapa logotyper och illustrationer. Det tar ofta lite längre tid att lära sig hur Gimp fungerar men det ger också en större möjlighet och frihet i att skapa avancerade bilder och projekt.

Gimp är lätt att ladda ner till datorn och programmet kan användas med bland annat Windows och Linux. För de som letar efter ett alternativ till lightroom finns Darktable. Programmet hjälper till att hålla ordning på alla bilder tack vare sin bilddatabas som sorterar bildfilerna efter sökord och poängsystem. Efter att en uppdaterad version av programmet släpptes så kan det nu även användas på datorer som har Windows. Man kan också installera programmet på svenska om man föredrar det, eller välja något annat av de ytterligare 20 språk som Darktable erbjuder. Den senaste programuppdateringen kom också med nya funktioner som till exempel verktyg för att få bort dis och möjlighet att utföra större kontrastjusteringar i bilden.

Idag har vi bättre kameror i våra mobiler än vad vi någonsin har haft. Detta innebär att vi också fotograferar mer. I takt med att mobilkamerorna förbättrades har också allt fler redigeringsappar till mobiler lanserats. Med programmet PicsArt kan man redigera och utforma bilder som man vill direkt i mobilen. Förutom de sedvanliga redigeringsverktygen har appen mängder med olika effekter och filter att välja bland. Appen kan används till både Android och IOS-system.

Arbeta effektivt med Paint.Net

Paint.Net var från början tänkt att vara en uppdaterad gratisversion av programmet Paint men det har utvecklats mycket sedan dess.

Programmet erbjuder numera en uppsjö av olika funktioner och effekter som kan behövas när man vill redigera sina bilder. Man kan bland annat arbeta i lager precis som i Photoshop samt använda sig av funktioner som till exempel klonstämpel och kontrastbehandlingar, vilket är en klar fördel om man vill göra mer än att genomföra några små förändringar i bilden.

Med Paint.Net får man också tillgång till funktioner som att justera mättnad och ljusstyrka. Programmet går att ladda ner till datorer som använder Windows.