Konst utan regler – del 1

Konst utan regler – del 1

Fotografi är ett ämne som är väldigt brett, det finns en mängd olika motiv man kan fånga på bild och en uppsjö av olika inriktningar man kan välja. Ofta pratar man om vad som är svårt och inte när man ska börja med något nytt, så en amatörfotograf som precis börjat upptäcka sitt intresse kommer ås klart ställa frågan vad som är lättast att fotografera. Här kommer svaren skilja sig beroendes på vem det är man frågar. En fotograf som har inriktning på natur är bra på att just fotografera naturen medan en bröllopsfotograf kan fånga magin i kärleken mellan två personer. Skulle dessa två byta inriktning för en dag så skulle förmodligen båda två kämpa något med att få till just den där bilden som de ser framför sig. Man blir ju faktiskt bra på det man tycker om att göra och det man tycker om att fota. Några direkta regler finns inte när det gäller fotografi, men det finns riktlinjer för vad man bör tänka på.

Regeln om tredjedelar

Man bör tänka på sin bild som indelad i 9 lika stora segment som har två vertikala och två horisontala linjer. Regeln om tredjedelar talar om att man bör positionera det mest viktiga i sin bild längs dessa två linjer, alternativt vid de två punkter där linjerna möts. Genom att göra på det sättet så lägger man till en balans och ett intresse i sin bild. En del kameror erbjuder dessutom möjligheten att ha denna mall medan man fotar vilket gör själva upplägget mycket lättare än om man bara ska se det framför sig. Detta hjälpmedel kan vara till bra hand för både nyblivna amatörfotografer och för de mer erfarna och professionella fotografer som varit med ett tag.

Offcenter

Offcenter
Offcenter

Nästa sak man bör tänka på är att placera sitt huvudobjekt på sidan, precis som med regeln om tredjedelar så skapar detta ett mer intressant foto, men gör det inte rätt kan det lämna ett gap i bilden som får den att kännas tom. Skulle bilden kännas väldigt tom med enbart ett objekt är det viktigt att balansera bilden genom inkluderandet av ett annat objekt som är av mindre men hjälper till att fylla ytan som blir över och ge fotografiet den där rätta känslan som gör att man inte kan slita sin blick ifrån det.

En linje att följa

Då vi ser på bilder dras våra ögon naturligt längs linjer så dessa är viktiga att tänka på. Genom planeringen av linjer i kompositionen kan man påverka sättet man ser på bilden, man skapar en sorts dragning som drar in tittaren mot bilden och motivet eller helt enkelt på en resa längs den scen man valt att fotografera. Linjer kommer i många olika former så som raka, diagonala, kurviga, sicksack och radiala. Oavsett hur linjen man använder sig av i bilden ser ut så kan man använda denna för att öka kompositionen i fotografiet och skapa en mer intressant scen som gör det där lilla extra och får det att stå ut i mängden.