Kända fotoskolor i världen

Kända fotoskolor i världen

Fotoskolor finns lite överallt i världen och en av dem finns i USA. Där ingår boendet i kursavgiften och man kan välja mellan att dela rum med andra studenter på ett studentboende som är väldigt vanligt eller att hyra en lägenhet tillsammans med kurskamrater. Det är en fördel att bo med människor från hela världen, dels för att man får passande kontakter när man vill bli en framstående fotograf, men också för att allt är så mycket roligare när man är fler som studerar samma sak tillsammans. Det är bra att lämna ett CV till skolan som är speciellt just för personen som söker och visar vad man är bra på. Ett CV som väcker ett stort intresse ger också större möjlighet att komma in på just den skolan man söker.

Efter utbildningen får man ett STS-diplom som visar vad som har studerats och var man gjort det. Naturligtvis får man även ett betyg. Ett perfekt sätt att få fina meriter på. Man kan söka studielån från CSN och det gäller även om man skall studera utomlands. Först får man gå på en studierådgivning som är kostnadsfri och lyssna till alla möjligheter som finns inom den utbildning man skall gå. På samma sätt som man söker en fotoskola i USA finns det en likadan skola även i Italien. Ett fantastiskt ställe att förlägga sina studier på. Man skall ha läst engelska och vara godkänd i detta ämne.

Intresseanmälan till fotoskolan

Man skall kontakta fotoskolan via STS EDUCATION, Kommendörsgatan 32-34 414 62 i Göteborg. Där anmäler man sig genom att skicka en intresseanmälan till utbildningen. Om man vill studera i Oslo så kan man gå i fotoskola även där. Den utbildningen startade år 1989 av Emil Fedida men först år 1994 blev denna skola fullt etablerad. Utbildningen är på två år och undervisningen utförs av etablerade fotografer med stor kunnighet och arbetslivserfarenhet inom fotografering. Flera lärare är även konstnärer så de har blick för hur man skall lägga upp sitt fotograferande så det utvecklas till skönhet i bilder.

Intresseanmälan till fotoskolan
Intresseanmälan till fotoskolan

Varje år arrangeras en studieresa av fotoskolan till ett annat land och dessa länder har blivit besökta: Kenya, Albanien, Berlin, Kina, Paris, Irland, Thailand, Kuba och USA. En fantastisk upplevelse för studenterna. Där samarbetar man med andra fotoskolor och får gå på otroligt fina utställningar bland annat. Skolan har ljusa och fina lokaler som ger fin inspiration. Den ligger på Waldemar Thranesgate 84 i Oslo. Ytterligare en fotoskola ligger i Hangö Sommaruni i Åbo. Där får man lära sig att hantera en digital systemkamera och lägga in sina bilder i ett dator-program bland annat. Efter utbildningen blir man en professionell fotograf helt enkelt. Efter kursen kan man avlägga  en specialyrkesexamen för fotografer som är väldigt fördelaktigt. Kompetensområdet här är naturen som huvudtema.

I sin utrustning skall man ha sin egen systemkamera och en bärbar dator. Man bör känna till sin kamera ordentligt och veta hur den fungerar. Datorvana behövs också. I kursen ingår bland annat utskrivning och montering av bilder, bildseende, bildvisning, komposition, exponeringsteknik och bildkritik bland annat.