Kända fotoskolor i Sverige

Kända fotoskolor i Sverige

Det finns ett stortutbud av fotografutbildningar och kurser på folkhögskolor samt universitet i hela landet. Denna text tar upp de mer kända skolorna för fotografering i Sverige. Mellan Stockholm och Uppsala på Biskopsärön ligger Nordens fotoskola som har en av de ledande i utbildningar inom fotografi och dokumentärer i landet. Skolan har hållit med fotoutbildningar sedan 1982, och idag ligger fokus på hur man kommunicerar, dokumenterar och berör med bilder samtidigt som studenterna även får lära sig att den textliga journalistiken. För att komma in på utbildningen måste man uppnå deras behörighetskrav och ha de särskilda förkunskaper som sökande (nordensfotoskola).

Flera skolor

I centrala Stockholm ligger flera av de mer kända fotoskolorna som finns i Sverige. En av de äldsta fotoskolorna i Sverige är fotoskolan sthlm som startade 1962 med kursen ”fotografisk formgivning”, där fokuseringen på själva fotobilden började. Ledmotiven för skolan som står på hemsida är: en vision, en bild och en pixel. Det är ledmotiv som kan förklara fotografyrket bra. Hos fotoskolan sthlm är det främsta kurserna bildbehandlare och visuell kommunikation. Skolan vill att studenterna ska skapa, definiera utryck, upptäcka, uppfinna och utvecklas som fotografer. Fotoskolan sthlm är en del av folkuniversitetet. Utbildningen har olika behörighetskrav och den som sökande behöver man rätt förkunskaper (fotoskolansthlm).

Flera skolor
Flera skolor

Skolan Kulturama är även den placerad i Stockholm. Skolan är en av nordens största kulturskolor med över 40 års erfarenhet. De har flera estetiska utbildningar redan från en tidig skolålder. Skolan har även en stor variation av estetiska program för gymnasieelever, exempel hittar man fotografutbildning redan på gymnasienivå. Det har även längre utbildningar för vuxna samt kurser att studera. Här led ordar man det kreativa och personliga med fokus på bildspråket. Kulturama utgör sig i en egen enhet av medborgarskolan i Stockholm. Förutom de utbildningarna med antagningskrav och där förkunskaper krävs har kulturama även fristående kurser för fotointresserade (kulturama).

En tredje skola i Stockholm är Berghs School of Communication där man även har ett brett utbud av program inom media. Berghs liksom de andra fotoskolorna har många år erfarenhet. De grundades 1941 med namnet Reklamtekniska skolan då med en mer inriktning på reklam. Berghs skola satsar mycket på kommunikation och pedagogik. Skolan har blivit utsedd till ”school of the year” sju gånger i Future Lions i Cannes. Berghs utlärande baseras på en pedagogikmetod kallad Action-based learning. På deras film och fotokurs sida avslutar det sin beskrivning: med skarpa kunskaper finns det inte en dörr man inte kan ta sig igenom. Hos Berghs finns även fristående kurser för den som är intresserad av att börja fotografera (berghs).

Art College är en fotoskola som ligger i centrala Göteborg, även den är en del av folkuniversitet. Skolan är yngre än de andra skolorna nämnda i texten. Skolan flyttade in till sina lokaler 1998. Art collegeledmotiv är utveckling och inspiration. De har utbildningar som är förberedande för nya fotografer samt ett brett utbud av kurser som ger studenterna många valmöjligheter till att utvecklas. Den förberedande fotografutbildningen behöver man skicka in arbetsprov för att bli antagen utbildningen. De har även en mängd fristående kurser för den som har ett intresse att lära sig mer om fotografering (artcollege).