Kända fotografier – del 2

Kända fotografier – del 2

V-J day in Times Square är ett väldigt känt fotografi, en symbol för slutet av Andra världskriget som togs av en judisk fotogaf. En mix av olika världar som fångar ögonblicket då två av de viktigaste symbolerna för kriget, en sjöman och en sköterska, möts i en djup och passionerad kyss mitt på Times Square i New York. Även om båda ikonerna är mänskliga så är de båda två anonyma ambassadörer för både alla sjömän och alla sköterskor som arbetade under kriget. Båda dessa yrken var grundläggande pelare som hjälpte USA att behålla sin styrka under krigets fasor. Det firande som syns på bilden är firandet av slutet på en så våldsam och blodig period av vår moderna historia.

Anonymt firande

Bilden togs av Alfred Eisenstaedt, en amerikansk fotograf och fotojournalist som började sin karriär före andra världskriget i Tyskland men sedan flyttade till USA efter att han fått anställning som fotograf för Life Magazine. V-J Day in Times Square började som omslag för tidningen men blev sedan känt som ett fristående foto. Trots detta fotots popularitet så var det inte det enda som togs av dessa två kyssande människ-or, det finns en till bild som är tagen ut en lite annan vinkel av fotografen Victor Jorgensen. Även fast denna mindre kända bild är nästan likadan så har han lyckats fånga samma anda av detta fantastiska avslut av kriget.

En av de mest kända

En av de mest kända
En av de mest kända

Albert Einstein, ett väl känt namn över hela världen är om något känd för sitt vilda hår, bortsett från hans enorma intelligens då. På hans födelsedag 1951 tog Arthur Sasse ett foto av denna ikon för vetenskapen, en bild som skulle komma att ofta kallas ”Einsteins tunga”. Tack vare humorn i bilden blev bilden ikonisk, humor kräver intelligens och att lyckas fånga detta på bild i smyg är en av de svåraste uppgifter för en fotograf.  Bilden visar en annan profil av Albert Einstein samtidigt som den är lekfull och knasig, detta är vad som gör denna bilden så fantastisk.

Humoristiskt

Bilden togs under hans 72 års firande, en dag som innehöll en hel drös fotografer, men det var endast Sasse som lyckades fånga detta ögonblick som skulle komma att bli ikoniskt. Vi kan fröjda oss själva med en humoristisk Einstein istället för den Nobelpris vinnande fysikern som utvecklade teorin för generell relativitet, därför blir detta en mer åtkomlig sida av Albert Einstein. Bilden uppskattades inte bara av omvärlden, Einstein själv bad United Press International om 9 kopior av den beskurna bilden för eget bruk som han sedan gav bort till bland annat sin vän Howard K. Smith.

Mångas dröm

För en fotograf är det drömmen att lyckas få till just den är bilden som blir uppmärksammad, fånga ett ögonblick i tiden som kan berätta en historia inte bara just nu utan även i framtiden då andra människor som inte levde under tiden händelsen skedde. Med ett bra fångar fotografi kan människor komma så nära stämningen och händelsen det bara går genom det som bilderna förmedlar, en händelse fångad i tiden som för alltid beskriver händelsen är en bild en fotograf kan vara mer än stolt över.