Kända fotografier – del 1

Kända fotografier – del 1

Det är inte så konstigt att världen kryllar av fotografer, det finns många kreativa människor där ute och foto är ett väldigt populärt sätt att uttrycka sig, vare sig man gör det professionellt eller på en hobbynivå. Foton som visas upp på sociala medier är långt ifrån dåliga, många har ett öga för fotografier och känsla som visar sig i dessa bilder. En enstaka kurs här eller där tas också ofta av dessa hobbyfotografer för att lära sig ta de perfekta bilderna till familjealbumen, men det är sällan som man vill utveckla det mer än så. Det räcker gott och väl att ha foto som en hobby vid sidan av som en avkoppling i vardagen.

Inflytelserik man

Inflytelserik man
Inflytelserik man

Men det finns många talangfulla professionella fotografer som gjort sig kända ute i världen, en av dem är Albert Watson från Skottland. Denne man specialiserar sig på mode, kändis och konstfotografi och har sina bilder på gallerier och museum över hela världen. Han har fotat över 400 omslag för Vogue runt om i världen och 40 omslag för Rolling Stones Magazine sedan 1970 talet. Med en titel som en av de allra mest inflytelserika fotografer i världen är det inte så konstigt att han vunnit en hel del priser, men trots hans långa karriär så är det ett relativt nytt foto som blivit ikoniskt för just honom. Porträttet han tog av Steve Jobs, samma fotografi man kan se på apples hemsida, är en av vår tids mest viktiga porträtt. Taget med en 4×5 kamera ger det en stor ironisk vinkling eftersom Jobs själv var så framåt och nytänkande när det kommer till teknik. Posen Steve Jobs har med handen på hakan ger intrycket av konstant tänkande, det subtila leendet skvallrar om en stor energi och självsäkerhet. Blicken skär in i åskådaren och det svart vita var ett perfekt val fr att utelämna distraktioner. Fotot handlar inte om tekniker eller annat, det handlar bara om en enda person och ingenting mer.

Högt uppsatta

I var och varannan konstbutik eller annan affär som säljer affischer kan man finna det svartvita fotografiet på de 11 byggnadsarbetare som högt upp i luften sitter på en bjälke och har sin lunchrast, detta foto har blivit väldigt känt världen över och kan synas på många väggar. Under uppbyggnaden av 30 Rockefeller Plaza på Manhattan sitter dessa män avslappnade högt upp över marken utan säkerhetsanordningar och äter sin lunch vilket ger fotot en nyfiken karaktär. Bilden har blivit en väldigt ikonisk sådan och gjort fotografen Charles C. Ebbets känd som fotograf, men detta var inte hans enda yrke. Ebbets testade också karriärer som pilot, brottare, racerförare och jägare men det var som fotograf han gjorde sig bäst. Med anställningar som fotograf hos både Jack Dempsey och på tidningen Miami Daily News och sedan som frilansare tog han sig fram inom detta yrke. Men det var först 1932 han tog fotot som skulle bli känt världen över och användas som konst i många hem. Bilden väcker olika känslor hos olika åskådare, en höjdrädd kan förmodligen känna pulsen stiga vid tanken på hur högt upp de faktiskt är, men i helhet är det ett fantastiskt foto.