Intressanta fotografer i världen att följa

Intressanta fotografer i världen att följa

Fotografering har funnits ändå sedan år 1000 efter Kristus och har sedan dess växt i en rasande fart. Dagens fotografer har tillgång till toppmodern utrustning och redigeringsalternativ som fortsätter att utvecklas för varje dag som går. Numera har nästan varje mobiltelefon en tillhörande kamera som bidrar till alltfler hobbyfotografer världen över.

Vissa fotografer däremot, har satt spår i historien och står för fotografier som kommit att betyda mycket för människan och för världen. Det finns många namn värda att nämna inom denna kategori och här kommer några både från förr och nutida fotografer. Fotografer från förr, som inte alls haft samma möjligheter som dagens fotografer, men ändå satt sina spår inom fotografins historia. Och fotografer i dagens samhälle som fortsätter att utveckla och inspirera i industrin.

Porträtt och verklighet

En idag aktuell fotograf som är värd att nämna är Meeri Koutaniemi. Hon föddes år 1987 vilket gör henne till en relativt ung, känd fotograf. Meeri har under sin karriär fotograferat människor ifrån hela 50 olika länder, med fokus på konflikter och diskriminering. En utav hennes mest kända utställningar är bildserien ”Taken” där hon porträtterar kvinnors liv och verklighet i Kenya. Utställningen ger en hjärtgripande berättelse om kvinnor som blir könsstympade och bortgifta i en väldigt ung ålder. Meeri har två år i rad utsetts till Årets Fotograf i Finland och vunnit ett flertal andra priser för sina verk.

Nick Brandt, en brittisk fotograf född 1964 i London, fångade svenskars hjärtan med sin utställning ”On This Earth A Shadow Falls”, som visades på Fotografiska i Stockholm. Nick började sin karriär som musikvideoregissör, men bestämde sig för att byta karriär vid en resa till Tanzania, år 1995. Där föll han för savannernas naturliga skönhet och det säregna djurlivet. Nick Brandts fotografier är mäktiga och moderna och hans senaste utställning ”This Empty World” speglar förstörelsen av den naturliga världen orsakat av människan.

eliten av fotografer världen
eliten av fotografer världen

En svensk fotograf värd att nämna är en kvinna vid namn Ulla Montan. Ulla föddes år 1950 och har jobbat som porträttfotograf sedan år 1981. Hennes mest kända fotografier är mestadels porträtt utav olika svenska författare och skådespelare. Väggarna inne på Café Rival på Mariatorget i Stockholm är täckta utav fotografier som Ulla har tagit, alla dessa är porträtt utav kända svenskar med anknytning till stadsdelen Södermalm.

En aningen äldre fotograf som kommit att ta några riktigt minnesvärda fotografier i historien är Richard Avedon. Richard föddes år 1923 i New York och dog år 2004. Under sin livstid arbetade han bland annat som mode- och porträttfotograf. Under sin karriär porträtterade han både presidenter, kändisar och författare. Några utav hans mest kända foton är utav Dr. Martin Luther King, Marilyn Monroe och president Dwight D. Eisenhower. Dessutom arbetade Richard Avedon för tidskrifterna Harper´s Bazaar, The New Yorker och Vogue.

Ännu en fotograf som gjort stora intryck med sina verk och sin unika teknik är Lennart Nilsson. Lennart föddes år 1922 och gick bort år 2017. Det som fick Lennart att sticka ut från andra fotografer var hans banbrytande titthålsfotografi. Han blev känd för att våga sig närmare och djupare än andra fotografer och hans mål var att visa det som ligger människan nära, fast på ett nytt sätt.