Hur man investerar i en bra kamera

Hur man investerar i en bra kamera

När man börjar fundera på att skaffa en ny kamera så finns det en hel djungel av olika kameror med olika funktioner att välja mellan. Allt beror på användningsområde. I denna lilla guide kommer det finnas tips för att investera i en bra kamera som passar till rätt ändamål och person.

Funktioner och storlek

Det första man behöver kolla på är vilka funktioner man vill ha i en ny kamera. Ska det gå att filma med den? Ska den användas i vatten? Ska den ta kort eller filma på dig eller andra? Detta är bara några av alla frågor man behöver ställa sig själv för att hitta en kamera med rätt funktioner. Om man till exempel ska filma eller ta kort på sig själv är det bra med en vinklingsbar skärm att man kan se sig själv. Om man ska ta kort eller filma på andra blir det bra med en fast skärm. Ska man filma behövs självklart en kamera som har filminspelning, eventuellt en filmkamera om man bara ska filma. Vill man både filma och ta kort kan man välja en systemkamera eller en kompaktkamera. Om man ska filma sporter som innebär mycket rörelse eller om man ska filma under vatten är en actionkamera att rekommendera.

Skillnaden mellan en systemkamera och en kompaktkamera är främst storleken. En systemkamera är oftast tyngre och större än en kompaktkamera vilket gör den mer klumpig. Medan kompaktkameran är mindre och smidigare, vilket är bra om man till exempel ska vlogga med den. Systemkameran är dock mer professionell och tar oftast bättre bilder än en kompaktkamera och även priset skiljer en del då kompaktkameran brukar vara billigare. Fundera noga över om kameran ska släpas med på resor eller utomhus med mera eller om den ska användas i till exempel en fotostudio. Välj en liten och smidig kamera att den får plats i väskan enkelt om du reser mycket. Välj en mer professionell och kanske större om den bara ska vara i en fotostudio.

Sammanfattningsvis är en systemkamera optimalt för mer professionellt bruk och kompaktkameran funkar mer för en mer enkel användning. Filmkamera passar om man endast ska filma, men en actionkamera är att föredra om motivet är mycket rörligt eller om man ska vara i vatten till exempel.

Våga fråga

Våga fråga
Våga fråga

Ett annat tips för att välja rätt kamera är att googla runt och se efter i till exempel forum för fotointresserade och fråga vilken kamera de rekommenderar för just ditt användningsområde. Man kan även gå in på en affär som är specialiserade på kameror och fråga vad de tycker passar till dina behov. Där kan man även prova på olika modeller för att se vilken man gillar bäst. Om man ska vlogga och lägga ut videos på sociala medier kan man söka upp kända youtubers och se vilken kamera dem använder, alternativt fråga. Samma sak gäller om man ska lägga upp bilder på en blogg, då kan det vara en god idé att söka upp kända bloggare och se vilken kamera de fotograferar med.