Foton på resa

Foton på resa

Fotar man inte har det inte hänt, ja lite så är det när man är ute och reser. Har man ingenting att visa upp för nyfikna släktingar och vänner när man kommer hem så har de svårt att förstå vad man egentligen gjort. Man kan prata om hur otroligt det var när man äntligen stor under det gigantiska Eiffeltornet och såg dess majestätiska form resa sig från marken, men utan en bild som kan stärka orden blir det svårt för den som inte besökt platsen tidigare att förstå den där känslan som man vill få fram. Kommer barnen när de blir lite äldre och frågar varför familjen aldrig åker utomlands gör det föga nytta att kunna säga ”Det gör vi visst, vi var i Spanien när du var ett.” En tioåring har inga minnen av detta och kan man inte visa en bild av det är förmodligen chansen att övertyga väldigt liten.

Helkropp eller selfie

Idag har vi kameror i våra telefoner och surfplattor som är mer än dugliga för att fota både våra vardagsupplevelser och semesterbilder. Man behöver inte längre tänka på det extra bagaget det innebär med en extra kamera, den nya typen av turist har inte längre en kamera hängandes kring halsen utan en mobiltelefon i handen.  Och visst finns det specifika saker vi vill fota när vi är på resa, man får tillexempel inte glömma den obligatoriska selfien bredvid alla sevärdheter. Poserande helkroppsbilder med en ikonisk byggnad i bakgrunden var ett måste så fort man reste någonstans, tagen av resesällskapet eller en vänlig främling. Idag är det förmodligen mer vanligt med selfies som visar vart vi är, så klart tycker vi fortfarande om att fota varandra framför byggnader, barn framförallt, men med utvecklingen och trender blir även denna typ av foto förnyade.

Bättre amatörfotografer

Bättre amatörfotografer
Bättre amatörfotografer

Generellt sett så blir människor bättre och bättre på att ta fotografier, förr kunde man se en halvdålig bild på en plats som besökts. Bilden var då ganska platt med dålig känsla, ljuset låg fel och man kunde lika gärna ha fotat sitt eget vardagsrum. Idag är människor mer medvetna om ljuset, hur det ligger, var det kommer ifrån och hur man ska använda det. Vi tar inte längre bara bilder rakt framifrån där vi står, nu försöker vi hitta den där vinkeln som ger den rätta känslan och försöker lägga fokus där det ger mest effekt.

Får följa resan

I och med detta har det blivit roligare att visa upp sina bilder för nyfikna ögon när man kommer hem, eller när man fortfarande är på resa. Tack vare internet kan vi idag vissa upp våra händelser i samma ögonblick som de sker. Ska man iväg på en längre resa är det inte helt ovanligt att man startar ett extra instagramkonto för just detta ändamål,  alternativt startar man en reseblogg där oroliga och nyfikna föräldrar kan följa ens resa och se platserna under tiden man själv upplever dem. Detta gör telefonsamtalen hem än roligare då man får förklara just den bilden de gillade extra mycket, eller får förklara vem personen man står bredvid är.