Fotografering i naturen

Fotografering i naturen

Fotografering i kombination med vandring är en av de aktiviteter då man kommer allra närmst naturen. Genom att ta sig fram med bara sina egna små steg, genom mer eller mindre avancerad terräng kan man via fotografering uppleva platser och stunder som man kommer minnas för gott. Över klippor, under stora tallar, runt leriga pölar, mellan vajande fält. Sveriges rika natur lämpar sig otroligt bra för alla som tycker om att vistas ute i naturen!

Den som ger sig ut på en vandring behöver inte vara professionell inom området. Även nybörjare klarar att ge sig ut i naturen och gå vackra leder och njuta av den friska luften. För att gå ut i naturen är det viktigt att ha koll på sin omgivning och vilka krav den ställer på dig som vandrare. En del leder kräver mycket mer utrustning och förberedelser, medan andra endast kräver att man klär på sig ett par ordentliga skor och ger sig ut. En annan viktig sak att ha koll på är vilket väder som kommer att råda under turen. En typ av vandring som ställer högre krav på den som skall ge sig iväg är vintervandring. Att vandra under vintern gör att man måste vara mer förberedd, ha bättre material med sig som tål kallare temperaturer.

När man vandrar under vintern är naturen mycket annorlunda än den är under sommarhalvåret. Det finns många nordligt belägna leder där snön ligger tjock och vandrare följer leder över frostfrusna landskap. Även djurlivet är skiljt mellan vandringar under vintern eller sommaren. I kallare klimat trivs vissa typer av fåglar, men även en del stora däggdjur. För att lära sig mer om de djur och växter som finns i just den leden du skall besöka kan du hitta information på nätet på hemsidor som handlar om friluftsliv.

Packning för en optimal fotograferingstur

Packning för en optimal fotograferingstur

En viktig detalj under vandringar på vinterhalvåret är att ta med sig ordentlig proviant. Ett sätt att laga varm mat i en kall natur är att packa med ett triangelkök och med hjälp av gasol värma maten direkt på plats. Ett annat sätt att ta med varm picknick är att packa en termos med den varma mat eller dryck som kan avnjutas utan att behöva prepareras. Fyll en termos med rykande varm choklad och häll upp där du sitter uppe på en klippa och titta ut över ett glittrande vinterlandskap.

Att vandra under vinterhalvåret ställer höga krav på den som skall vandra, på väderförhållanden som råder och på det material och den proviant som tas med. Det finns många vackra platser som passar bra för vandring under vintern, på mer eller mindre kalla platser. För den som vill uppleva en äkta vinterkänsla passar leder i norra delarna av Sverige. En del människor längtar istället bort från det kalla klimatet och vill hellre leta sig till varmare breddgrader för att vandra under vintern. Platser som Kroatien och södra Italien är resmål som lockar vandrare från hela värden. På detta sätt blir det inte riktigt en vintervandring, utan en somrig vandring under vintern, men när man sitter med en kaffekopp och tittar ut över ett glimmande hav känns detta inte så farligt!