Fotografera som ett proffs

Fotografera som ett proffs

Att fler fotograferar är ingen nyhet. Överallt kan man se egentagna bilder i blandad kvalitet. Matbilder, porträtt, självporträtt (selfies), fågelbilder, panoramabilder, semesterbruna benbilder, bilder på nyfödda och hundvalpar. Att dela sina bilder är inte heller särskilt ovanligt idag. På sociala medier, egna bloggar eller på mer traditionella sätt som i form av framkallade bilder, dyker privata och amatörmässiga bilder upp titt som tätt. Vissa tycker att amatör klingar illa, men ordets riktiga betydelse är helt enkelt att man är en person som gör något av brinnande intresse och inte mot betalning. Men drömmen finns ju alltid, att kunna ta lika bra bilder som de som får lön för mödan, de som är yrkesverksamma fotografer, de som är proffs.

Tips och råd

Hur tar man då bilder som ett proffs? Finns det en hemlighet eller måste man gå en utbildning i fotografering. Att ta en eller flera kurser kan absolut vara en bra väg att gå, men det är inte nödvändigtvis den enda om man strävar efter att ta de där professionella bilderna. Här kommer en del ganska enkla, men likväl effektiva tips och råd om hur man gör för att ta foton som ett riktigt proffs.

glöm inte skärmen
glöm inte skärmen

En enkel men bra regel är att titta på displayen på bilden man just tagit. I och med att man inte längre behöver knäppa bilder på vinst och förlust där en hel filmrulle kan bli suddig, utan snarare kan ta hundratals foton för att sedan radera dem direkt om de blev dåliga, kan man även se till att försöka lära sig något av sina tagna bilder. När man tar en bild, bör man titta, se vad som blev bra, analysera och sedan försöka reducera misstagen. Att bara knäppa som en dåre lär sig ingen något nytt av.

Bildkomposition

Det andra tipset är direkt kopplat till det första. Lägg fokus på komposition. Att inte tänka, bara trycka på fotoknappen och inte fundera på motivet, ljuset, vinklarna och objektet – alltså bildkompositionen – när man tar kort gör inget vidare bra kort. Vad är huvudmotiv? Den som beskådar en bild kan inte ta in allt för mycket information, då slutar man att titta – vilket alla proffs (bör) tar till vara på när de fotograferar. För att lyckas med sin bildkomposition finns det bra saker att tänka på. ett exempel är att sluta med att alltid hålla sig två meter från motivet utan i stället våga gå nära inpå. En närbild kan ge större effekt, trots att det kan var samma motiv som en bild tagen från lite lagom nära avstånd. Nyckeln till att lyckas med bilder tagna nära är att tillsammans med kameran krypa sig närmre. Naturligtvis kan man använda sig av zoom, men inte bara eftersom det är den äkta närheten som gör bilden.

En annan del i kompositionstänket är bakgrunden. En massa plotter tar åskådarens uppmärksamhet och huvudmotivet bli mer eller mindre osynligt. Ytterligare en del i bildkomposition är placering av huvudmotivet. Oftast blir det mer spänning i bilden om det huvudsakliga motivet placeras något till höger eller vänster i bild. Det blir mer rörelse vilket oftast uppskattas. Undantag är naturligtvis porträtt. Då ska ansiktet var mitt i bilden, men fokuset ska alltid ligga på ögonen. Annan kan hela ansiktet bli suddigt.