Fotografera mer med drönare

Fotografera mer med drönare

Äntligen. Att fotografera går äntligen att göra från luften för vem som helst. Kameran går nämligen att numera placera i drönare om man så behagar. Intresset att fotografera har vuxit explosionsartat de senaste 40 åren med en extra liten avfyrning de senaste tio tjugo åren i och med digitaliseringen, mobilkameran och sociala medier med bilden i fokus. Från att ha varit en tung apparat som bara yrkesverksamma använde under 1500-talet fram till 1800-talet, vidare till en mer behändig, men likväl jobbig kamera, fortsatt till filmrullar och framkallning som idag har blivit helt digitalt, smidigare och mer kvalitativt, till dagens avancerade objektivkamera, minimala mobilkamera och sist men inte minst – drönarkamera. Det är en exponentiell utveckling.

Fågelperspektiv

Nya perspektiv har blivit möjliga att ta del av som vanlig amatörfotograf. I och med att branschen både på ett professionellt plan och ett lekmannamässigt plan har expanderat så mycket krävs det att man tar till nya grepp för att sticka ut och för att producera de bästa, mest spännande och mest unika bilderna. Ett av dessa grepp kan vara det nya perspektivet, fågelperspektivet. Dit kan man bara komma om man har vingar, eller om man använder sig av en drönare.

När man ska fotografera med en drönare finns det vissa saker som skiljer sig åt och vissa saker som liknar vanlig fotografering. Därför sammanställs här en del råd när man ska fotografera med drönare, för att få ut så mycket som möjligt av bilden.

Vädret. Kolla in på SMHI:s hemsida eller kolla prognosen på TV. Självklart kan man ta bilder i mulet, regnigt eller stormigt väder. Men det blir svårare. Klart och soligt ger oftast de bästa bilderna. Och inte nog med det. Själva drönaren kan åka i backen eller bli svår att navigera om det blåser och regnar för mycket.

Se drönaren som en kompanjon
Se drönaren som en kompanjon

Se drönaren som en kompanjon. Man måste känna sin kompanjon för att det inte ska bli kaos. Innan man ger sig ut på långt uppdrag med en ny kompanjon ser man till att lära känna varandra. Detta gäller även för en drönare. Att lära sig styra sin lilla robot, känna till funktionerna och veta om batteritiden gör att det bli roligare och enklare att ute i naturen få till riktigt bra bilder.

Glöm inte grundkunskaperna

Som tidigare nämnt, vissa saker är desamma som när man fotograferar på fast mark. Allt som man kan när det gäller att fotografera med en vanlig kamera kan användas i drönarfotografering. Slutartiden bör ligga på åtminstone 1/500 då drönaren ständigt är i rörelse (mer eller mindre) och man då minimerar risken för suddiga bilder till följd av en skakig miljö. Bländaren är normalt fast på drönare, runt F2,8. Här gäller det att tänka till. Om själva kameran på drönaren befinner sig för långt ifrån motivet kan det bländartalet vara fel och ge ett för stort skärpedjup.

Ännu en sak som är densamma för drönare som för vanliga kamera är bildkomposition. I och för sig, man kan inte flytta på saker nere på marken, men man kan tänka på ljus, vinkel, kontrast och allt annat som hör till bildkonsten.

Sist men inte minst, läs på om lagar när det kommer till drönare. Om man bryter mot någon sådan kan fotokalaset sluta med en minst sagt dyr nota.