Fota under vattnet

Fota under vattnet

Drömmer du också om att föreviga dina upplevelser och möten under ytan? Du är inte ensam. Undervattensfotografering är något många drömmer om men som alla inte vågar sig på. Kanske tror man att man måste ha en massa avancerad utrustning eller att det är vansinnigt dyrt eller svårt, förmodligen både och. Det kan, som med all fotografering, bli väldigt dyrt om man vill ha den absolut bästa utrustningen men även för den som har en mindre välgödd plånbok så går det att börja hobbyfotografera med bra resultat utan att alldeles ruinera sig. Fastnar man för det kan man alltid uppgradera sig efterhand.

Vad behöver man?

Vad behöver man?

Man behöver inte göra det så svårt för sig om man till en början bara vill prova på undervattensfotografering. Man behöver inte alls vara en fullt utrustad dykare. Så fort man kommer ner med kameran under ytan händer det grejer. Idag finns det många vattentäta mobiler, vad som kan vara viktigt att tänka på är vilket djup de klarar. Vill man vara på den säkra sidan så finns det vattentäta kamerahus att skaffa, både för mobiler och vanliga kameror. Tänk på att skaffa ett som är avsett för just din modell så att det sluter tätt och sitter bra. Vill du testa att det är tätt kan du prova att lägga i en pappersbit och hålla kamerahuset nedsänkt under vatten i en minut. Är papperet torrt efteråt så håller det tätt. Se även till att det inte kommer in grus eller smuts, det är en vanlig anledning till läckage. Torka även av linsen lite extra noga innan du sätter in kameran i kamerahuset.

Vad ska man tänka på när man fotograferar?

Som vid all fotografering är ljuset avgörande. Beroende på hur klart vattnet är släpper det igenom olika mycket ljus. Är det en lite grumlig sjö eller glasklart poolvatten? Vilken botten det är avgör också hur mycket ljus som reflekteras därifrån. Vitt kakel eller ljus sandbotten reflekterar mycket mer än mörk dy och svarta klippor. Vilket djup du tänkt fotografera på är också avgörande för ljusförhållandena. Djupare vatten är alltid mörkare. Kom ihåg att justera dina inställningar efter detta. Tänker du dyka djupt så får du jobba med högre iso, att ta med en ficklampa kan också va en bra idé.

Tänk gärna på att ta många bilder så du kan sortera ut guldkornen efterhand. Det är svårt att få till skärpan när man fotograferar under vatten även för en annars erfaren fotograf så lita inte på att bilderna blir bra på första försöket. Vitbalansen kan behöva justeras, det kan du göra antingen i förväg eller i efterhand. Det är annars lätt hänt att man när man fotar under vatten får en blågrön hinna på bilderna.

Om du vill ge dig på att fotografera på lite djupare vatten, så pass att du behöver dykutrustning, så är det viktigt att du blir bekväm med att dyka innan du ger dig på att fotografera samtidigt. Det finns alltid risker med dykning och det är viktigt att du har ordentlig koll på vad du gör så du sedan på ett tryggt och säkert sätt kan fokusera på fotograferingen.