Fota sportevenemang

Fota sportevenemang

Att fota sport är inte helt enkelt då allt som händer sker mycket snabbt och då gäller det att inte bara vara med i det som händer utan du måste vara beredd med kameran. Det är en konst att kunna fota sport, du behöver använda inställningarna på kameran på ett helt annat sätt än om man fotar porträtt till exempel. För att kunna fota sport bör man vara van med sin kamera och kunna inställningarna mer än grundligt.

Slutartidsförval

Det finns en hel del att tänka på när man fotar sport, eftersom sakerna som händer sker ofta väldigt snabbt så gäller det att ha rätt inställningar på kameran för att bilderna inte ska bli suddiga. Det man kan tänka på om man inte vill fota helt med manuella inställningar är att välja slutartidsförval vilket innebär att du ställer in vilken slutartid du vill ha och så anpassar kameran bländare och iso efter den slutartid som du valt att du vill ha. Det är ett mycket bra alternativ om man känner att man inte är helt 100 på alla inställningar och hur man ska samarbeta med alla inställningar.

Det man ska tänka på när man fotar sport oavsett vilken sport man fotar är att ha en så kort slutartid som möjligt då det minskar risken för att bilderna blir suddiga. Risken när man använder slutartidsförval med kort slutartid är att bilderna blir brusiga då kameran får in lite ljus på en sån kort tid och för att kompensera det väljer kameran en stor bländare som släpper in mycket ljus men oftast räcker inte det så då väljer kameran ett högre iso tal och det är där bruset kan uppstå. Desto högre iso desto mer brus blir det i bilden, det gör att bilden förlorar lite skärpa och bilden kommer se sämre ut om man inte är ute efter den retrostilen.

Manuella inställningar

Om man vill ha mer kontroll över hur bilderna ska se ut så är det helt manuella inställningar man ska använda. Men är krävs det mycket träning för att det ska sitta i ryggmärgen men när det väl sitter glömmer man det inte i första taget. För att fota sport som rör sig snabbt behöver man ha en snabb slutartid helst något runt 1/640 eller snabbare för att inte få suddiga bilder. Bländare får man välja efter vilket utseende man vill ha på bilderna, är man ute efter ett djupare skärpedjup så väljer man ett lägre bländartal. Man kan hålla sig runt f2.8-5.6 och det är nog dom vanligaste bländartalen som sportfotografer använder. Den sista inställningen man behöver tänka på är iso vilket är kamerans ljuskänslighet.

Manuella inställningar
Manuella inställningar

Denna inställning behöver man ha koll på om man inte vill få brusiga bilder. Här spelar det ofta roll vilken kamera man har, fullformat är de kameror som klarar högre iso. När du använder bländare och slutartid som tillsammans inte släpper in så mycket ljus så kan det vara så att du behöver gå upp i iso och man kan oftast gå upp till 1000 utan att det gör så mycket. Men som sagt vill man ha mer kontroll hur bilderna ska se ut rekommenderas manuellt läge.