Flygfotografering

Flygfotografering

Människans fascination för att kunna ta bilder har funnits i alla fall sedan 1500-talet. Men frågan är om inte önskan efter att kunna se jorden från ovan har funnit ännu längre. Den första strävan om att kunna avbilda världen exakt rådde uppfinnare bot på just på 1500-talet med den allra första kameran. Då handlade det inte om en liten kamera som man kunde stoppa i fickan eller koppla in i datorn, utan en ritkameran, en slags camera obscura. Det äldst bevarade fotografiet togs 1826 och hade en exponeringstid på ringa åtta timmar. Tanken är densamma idag som då, men mellan själva kamerorna är det en milsvid skillnad.

Bilder har gått från att vara ganska onaturliga bilder i och med lång exponeringstid, till att bli så levande att man ibland har svårt att förstå att man bara tittar på en bild. Linser, objektiv, bländare, slutartid och övriga funktioner som hör kameran till har utvecklats kolossalt, vilket speglas i de bilder man kan se idag. Och då är det inte bara professionella bilder som berörs. Allt fler blir duktigare och duktigare på att fotografera och investerar mer i dyrare, finare och bättre utrustning.

Flygfotot tar plats

Längtan efter att se vår värld från ovan är direkt kopplat till det senaste inom fotografering. Utvecklingen har inte stannat vid bara bättre utrustning, utan även utrustning som går att använda på helt nya sätt. Och med nya sätt menas just från luften. Flygfotografering är det nya, det senaste och det mest fascinerande. Och det är tack vare de små drönarna som flygfotografering sprids allt mer.

Hela konceptet flygfotografering har dock funnits längre än vad man kan tro. De första flygfotografierna som man känner till, och som fortfarande är bevarade togs så tidigt som på 1800-talet från en luftballong. Sedan blev flygfotografering allt vanligare. Under 1900-talet ökade små och störa företag som flög omkring med flygplan och tog kort över världen. Tjusningen av att beskåda historiska bilder över Sverige är och har varit mycket stor, och även spridd över åldrarna.

Drönare

Drönare
Drönare

Då var att ta flygfotografier något som lantmäteriet kunde göra, som flygvapnet kunde göra, som stora bolag hade möjlighet till. Kvaliteten blev okej, inte jättebra, men man såg i alla fall vad det var. Idag är läget ett helt annat. För det första så har bildklassen förbättrats enormt. Kameran som tar flygfoton har gått samma utvecklingskurva som den vanliga kameran som man bär omkring på – alltså åt helt rätt håll. Sedan har drönare gjort det möjligt att ta sig runt och fotografera helt nya platser eftersom varken luftballong eller flygplan behövs. En drönare är flexibel och lätt att navigera. Dessutom kan vem som helst köpa sig en duglig drönare med kamera. Så länge man följer de lagar och regler som gäller för att fotografera med drönare finns det inget som hindrar en från att själv utföra sitt konstnärskap i form av fotografering från ovan.

Vill man inte ta bilderna själv har även utbudet av företag som med hjälp av professionella fotografer tar underbara bilder av landet från himlen ökat. Då behöver man inte heller bekymra sig för reglerna, då det ligger på bolagen.