Bröllopsfotografering

Bröllopsfotografering

Idag är det nästan ett måste att anlita en professionell fotograf till sitt bröllop, många anlitar även en videograf. En videograf är en fotograf som videofilmar vigseln och är specialiserad på rörlig bild. De senaste åren har många även börjat använda drönare för att få till flera vinklar. Många har idag en systemkamera men i slutändan handlar det om vem som står bakom kameran och där gör det skillnad om det är en professionell fotograf eller inte. När man fotograferade bröllop förr i tiden var det klassiskt att man ställde upp brudparet i en studio och fotograferade av några bilder och sedan var det klart.

Det har skett en stor förändring och skifte inom bröllopsfotografering från då till nu. Idag handlar det om att bygga en story och en känsla med sina fotografier, där brudparet ska kunna återuppleva dagen i många år med hjälp av bilderna. Fotografen är med på bröllopsdagen och fotar alla olika skeden av dagen, allt från sminkningen till efterfesten. Utöver bilder på brudparet och dess gäster, fotograferas närbilder på unika objekt, som till exempel brudgummens skor, bröllopsbuketten och extra fina detaljer på brudens klänning. Dessa bilder sätts sedan ihop och förmedlar bröllopsdagens känslor och händelser.

Från morgon till kväll

Ett bröllop börjar på morgonen med förberedelser och under förberedelser blir bruden sminkad och får håret uppsatt. Lokalen ställs iordning och maten förbereds, brudgummen klär sig och samtalar sedan med sina närmaste vänner. Detta fångar fotografen genom att bland annat fotografera bruden som blir sminkad, närbilder på brudgummens fluga som blir knuten och tärnorna som knäpper brudens klänning. Därefter börjar porträttfotograferingen och brudparet beger sig till platsen där fotograferingen skall äga rum. Nu fotograferas brudparet tillsammans och en och en i olika vackra omgivningar. Många bröllopspar är ofta osäkra framför kameran och det krävs då att fotografen kan få brudparet att slappna av.

Från morgon till kväll

När porträttfotograferingen är klar börjar vigseln, fotografen är med även här men fotograferar lite mer diskret för att inte störa ceremonin. Efter vigseln möter brudparet sina gäster under mottagningen där de hälsar dem välkomna. Fotografen är med och fotar mottagningen och undviker i den mån det går att använda blixt eller annat för att störa. När mottagningen är klar går man vidare till middagen, under middagen fotograferar man allt från mat till olika tal som hålls. Ofta stannar fotografen även hela tiden fram till festen och under festen brukar det kräva att man använder blixt för att kunna fånga den härliga feststämningen.

Vad en bröllopsfotografering kostar kan skilja ganska mycket. Väljer man till exempel en fotograf som profilerat sig mycket inom bröllop och som har ett stort klientel blir det dyrare, än om man väljer en lite mer okänd fotograf. Det skiljer sig även beroende på vilket paket man väljer och under hur många timmar man bokar upp fotografen. Det är vanligt att fotografen vill träffa brudparet innan själva bröllopsdagen för att kunna lära känna varandra och på så vis se till så att en viss nervositet försvinner. Att välja fotograf kan vara en svår uppgift då det finns många bra fotografer. Titta gärna runt på flera olika fotografers portfolio och se om det finns en stil som passar det ni är ute efter.