Bra böcker om fotografering

Bra böcker om fotografering

Det har alltid funnits böcker om fotografering. I alla fall sedan kameran blev tillgänglig för den breda allmänheten. Och inte är väl det särskilt förvånande. Intresset för att ta sina egna bilder har en lång bakåtgående historia. Själva kameran har funnits sedan 1500-talet, då en stor mojäng som bara professionella använde. Men under 1880-talet blev kameran mindre och mer behändig, snabbare och mer tillgänglig. Det var då som startskottet avfyrades för en framtid där kameran blev mindre och mindre, snabbare och snabbare, smidigare, bättre, mer avancerad fast enklare att använda – för att landa där vi står i dag. Kameror i flera olika former och i olika kvalitéer, från systemkameror med tung objektiv till små mobilkameror inbyggda i telefoner.

I och med att bredden på kamerorna som finns idag är så vid, och för att kunskaperna är så varierande bland fotografer – amatörer liksom proffs – har utbudet av böcker följt en liknande trend. Det finns en hel uppsjö av nybörjarböcker. Dessa böcker går ofta igenom grunderna i fotografering, vad de olika funktionerna medför och vad man kan tänka på när man tar bilder i bland annat rörelse, porträtt, panoramabilder och i olika ljus. Vissa böcker behandlar ett visst kameramärke, men många är helt oberoende och går att använda oavsett kamera.

Specificerade fotoböcker

För de som är lite mer inriktade i sitt fotograferande finns det ännu fler böcker om fotografering som har riktat in sig på ett visst fotograferingssätt. Det kan handla om porträtt – bara. Om hur man tar naturfotografier och använder sig av det naturliga solljuset – bara. Även hur man tar studiobilder med all utrustning som ingår med stående blixtar och skärmar som bakgrunder. Eller varför inte, om hur man tar bilder på djur – bara. Det går således att fylla hela bokhyllan med specificerade fotoböcker som berör olika genrer inom fotografiets förtrollande värld.

Inspirationsböcker för fotografer

Inspirationsböcker för fotografer
Inspirationsböcker för fotografer

Många av fotograferingsböckerna på marknaden är skrivna av duktiga fotografer som helt enkelt vill dela med sig av sina knep och knåp. Böckerna har oftast en viss del teori, och en viss del övningar med praktiska moment där man får prova på och se hur de olika tillvägagångssätten känns, fungera och när de passar. Denna slags skolböcker innehåller oftast mest text och några enstaka bilder. För den som i stället vill ha mer inspiration i form av underbara fotografier så finns även här en riklig mängd av skickligt bildsatta fotoböcker. I dessa motiverande böcker får man inte sällan följa med en professionell fotograf på dennes resa bland motiv.

Vilken bok eller vilka böcker man än väljer att investera i måste man, för att utvecklas som fotograf, öva. Övning ger färdighet, vilket är för väl, då det är så roligt att fotografera. Ett tips är att man kör stenhårt på den genre man gillar mest. Om det nu är naturfotografering i mikroformat, då är det blompistiller, snigelskal, grässtrån och vågskvalp som gäller. Det är sällan kameran som gör fotografiet, utan motivet och självklart fotografen, vilket går hand i hand då det är fotografen som väljer motiv.